KulskoPotovanje

Obalkanje od A do Ž

Kaj je obalkanje in kateri obmorski kraji so zanj najprimernejši?

balkanje ali »coasteering« predstavlja idealen način za raziskovanje krajev, ki jih sicer ne bi kar tako videli. Bodimo realni, koliko časa bi v resnici preživeli na skalah ob morju?

 

Kaj sploh je obalkanje?

Gre za obmorsko izpeljanko kanjoninga in združuje skakanje s pečin, plavanje, spuščanje po vrvi ter plezanje.

Športno disciplino so izumili v Veliki Britaniji, bolj natančno v Walesu. V zadnjih desetletjih je obalkanje postalo bolj popularno in danes ga lahko srečamo povsod po svetu. Zbrali smo lokacije, ki so kot narejene za obalkanje.

 

1.      Kaş, Turčija

Elif Terzioglu, član organizacije Dragoman Adventure Tours, priporoča to obalno mediteransko mesto, ki se nahaja v jugozahodni Turčiji. »Začetek je na plaži Big Pebble Beach, ki je znana po turkizni vodi. Tam se boste s skakanjem po skalah počasi povzpeli na pečino, ki nudi 50 metrov globoki skok. Potem pot nadaljujte po obali, dokler ne boste prispeli do kristalno čiste vode v Limanağzı Bayu, kjer lahko zaplavate skupaj z ogromni želvami.«

 

2.      Majorka, Balearski otoki

Emmanuel Massabova, zaposlen pri Adrenaline Hunter, pozna kar nekaj skrivnosti o mednarodnih destinacijah.

»Majorka je španski raj na zemlji. Znana je po obalnih letoviščih, majhnih zalivih, apnenčastih vzpetinah in starih rimskih ostankih. Otok nudi 4 odlične kraje za obalkanje: Alcudia, Cala Romantica, Magaluf in Paguera. Povsod boste našli turkizno vodo in izzive za vsako stopnjo izkušenosti. Ker pa po navadi mrgoli turistov, priporočam obisk Cala Romantice.«

 

3.     Divja atlantska pot, Irska

Irska skriva izzive na vsakem vogalu. Iveragh in obala Beara Peninsula na jugozahodnem Irskem predstavljata eno najlepših območji države, ki nudi tudi 15 metrov visoke skoke. Kot pri vsakem obalkanju, je tudi tu čelada obvezna, ne smete pa pozabiti na neopren, kajti Atlantik ne slovi po visokih temperaturah.

 

4.      Kreta, Grčija
Klifi so idealni za skakanje
Klifi so idealni za skakanje

Največji grški otok je raj za ljubitelje narave. Kreta premore ogromne peščene plaže (Elafonisi) in visoke gore kot je Ida, kjer se nahaja jama Ideon, rojstni kraj Zeusa. Kretska obala nudi skrite zalive, tolmune in pečine, kjer lahko pokažete, kako pogumni ste.

 

5.      Naravni rezervat Arrabida, Portugalska

Obalkanje postaja eden najpopularnejših športov v naravnem rezervatu Arrabida. Rezervat meri 68 kvadratnih kilometrov in ima tri glavne plaže: Galapinhos, Portinho da Arrabida in Figueirinha, nad katero ponosno stoji samostan iz 16. stoletja, Convento de Nossa Senhora da Arrábida. Portugalsko je bolje obiskati med vročim in suhim poletjem, kot pa v mrzli in vlažni zimi.

 

6.     Newquay, Velika Britanija
Jugozahod Velike Britanije premore številne kraje za obalkanje
Jugozahod Velike Britanije premore številne kraje za obalkanje

Najprej se odpravite do surferskih plaž kot sta Fistral in Tolcarne. Tam se spoznajte z vrtinci, skalnatimi strukturami in globokimi tolmuni. Tam boste tudi našli znamenite tihotapčeve jame. Za najboljšo izkušnjo, priporočam, da si najamete lokalnega vodiča, ki dobro pozna plimovanje, varne cone in samotne lokacije.

 

7.     Azori, Portugalska

Strme obale Sao Miguela, ki se nahaja v Azorskem otočju, so idealne za športne aktivnosti. Avtonomna regija na Portugalskem, ki ima vulkanske otoke, premore ogromno tropske divjadi in unikatnih površin. Otok se nahaja blizu treh tektonskih plošč in je zato vedno pod pritiskom.

 

8.      Isla Plana, Španija

Raziskujte Isla Plano in pri tem si privoščite ogromno dozo skakanja v vodo, plezanja in celo potapljanja. Le tako boste odkrili vse kotičke, ki jih nudi regija Murcia.

 

9.      Kanarski otoki, Španija
Gran Canaria nudi vse
Gran Canaria nudi vse

Južni del otoka Gran Canaria ima razgiban teren s številnimi pečinami in je zato odličen za dan, poln adrenalina. Ko boste pohajkovali po obali, boste primorani spopasti se z različni višinskimi razlikami, ki poženejo adrenalin po žilah. V kraju Puerto de Mogan se nahaja zipline, ki vas popelje preko jame in konča v morju. Izkušnja nudi neprecenljiv razgled in objem valovanja, ki vas pričaka ob koncu spusta.

 

10.      Korzika, Francija

Celotno območje Korzike je namenjeno obalkanju. Calacuccia, Bavella in Ajaccio pa so destinacije, ki jih morate obiskati. Vsi omenjeni kraji so dostopni, polni zalivov in pečin, ki kar prosijo, da skočite z njih. Najemite lokalnega vodiča in ne bo vam žal.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGRed bull (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button