Priložnosti

December bo v Mariboru obarvan mavrično: kaj se bo dogajalo?

Mavrični junij zagotovo poznaš. Kaj pa Mavrični december? Ekipi MKC Maribor in programa Maribor skozi rožnata očala po Mavričnem juniju pripravljata še Mavrični december v Mariboru. Decembra se bodo tako v mestu zvrstili številni mavrično obarvani dogodki. Večina se jih bo odvila v GT22 in prostorih MKC Maribor.

Mavrični december začenjajo 2. decembra z odprtjem razstave 55 avtorice Eme Širec, ki ga bodo pospremili s pogovorom z mariborsko drag queen Karmen Daš. Po večeru družabnih iger, ki bo 9. decembra, pa se bodo od 12. do 14. december zvrstile projekcije filomov. S tem se MKC Maribor in GT22 priključujeta Festivalu LGBT filma, ki bo od 10. do 18. decembra v Ljubljani. Mavrični december bodo sklenili z LGBTQIA+ kvizom in možnostjo testiranja na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Program

Petek, 2. december

@ 20:00 v GT22: Otvoritev razstave 55 avtorice Eme Širec in pogovor z mariborsko drag queen Karmen Daš

Petek, 9. december

@ 18:00, MKC Maribor: Večer družabnih iger

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala vabi na že četrti letošnji večer družabnih iger. Vsakič nas je malo več. Igre, ki so na voljo: Barking Kittens, Exploding Kittens, Cards Against Heteronormativity, Dobble, Pride Playing Cards, Wizzard, 6 vzame!, Catan, Uno in Enka, Dixit, Fake Artist goes to New York, Ligretto, Coup, Story Cubes. Če tvoje najljubše igre ni v naši zbirki, jo lahko prineseš s sabo. Kokice in pijača bodo. Prav tako je zagotovljeno dobro, čeprav malo tekmovalno, vzdušje.

Festival LGBT filma

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi ter najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Letošnji festival bo potekal med 10. in 18. decembrom 2022. Zvrstile se bodo številne projekcije LGBT filmov po vsej Sloveniji, tri projekcije pa v soorganizaciji MKC Maribor in GT22 tudi v Intimnem kinu v Mariboru. Vstop je prost.

Organizator: Društvo ŠKUC.

Soorganizatorji: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Gimnazija Ptuj, CID Ptuj, IntimniKino, GT22, MKC Maribor, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, Filmsko gledališče Idrija, Koroška Pride, Koroška galerija likovnih umetnosti

Ponedeljek, 12. december

@ 20:00, GT22: Projekcija filma Peter von Kant

Peter von Kant je svobodna interpretacija Fassbinderjeve mojstrovine Grenke solze Petre von Kant (1972). Peter je uspešen režiser, ki živi s svojim tihim asistentom Karlom. Medtem ko nenehno ponižuje Karla, se noro zaljubi v mladega igralca Amirja, mu ponudi svoje stanovanje in obljubi pomoč pri igralski karieri. Ko Amir postane slaven in samostojen, se razmerje moči hitro obrne. Film je poklon Fassbinderju, začinjen z značilno ozonovsko satiro, podloženo z nepozabnimi šlagerji (preberi več).

Torek, 13. december

@ 20:00, GT22 – Projekcija filma Samo na izi/ Så jävla easy going/So Damn Easy Going

Joannin um je kot utripajoči zabaviščni park na vrhuncu sezone. Stara je 18 let in potrebuje zdravila za ADHD, da bi ohranila red v svojih razburkanih možganih. Ker ima depresivnega očeta, ki s svojim bolniškim staležem komaj pokriva najemnino, vedno zmanjka denarja, zato si Joanna ne more privoščiti zdravil. Da ne bi postala moteča in nefiltrirana različica same sebe, mora biti Joanna v lovu za denarjem ustvarjalna. Sredi kaosa se pojavi očarljiva in samozavestna Audrey. Joanna ima zdaj opravka tako z razbrzdanim umom kot z eksplozivnim srcem (preberi več).

Sreda, 14. december

@ 20:00, GT22 – Projekcija filma LGBT _SLO_ 1984 in pogovor

Film usmerja pogled v Festival Magnus – homoseksualnost in kultura, leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, ki je bil prelomni dogodek slovenskega LGBT-gibanja in obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši LGBT filmski festival v Evropi. Prva leta zaznamujeta močno klubsko dogajanje in organizacija različnih prireditev in festivalov. Slovensko LGBT-gibanje se tako zapiše v zgodovino kot eno najnaprednejših gibanj tistega časa, v različnih oblikah in organizacijah pa deluje tudi danes: Škuc-Lezbična sekcija LL, Škuc-Magnus, Festival Lezbična četrt, Društvo DIH, Legebitra, Transakcija, Društvo Parada ponosa (preberi več).

Petek, 16. december

@ 18:00, Kulturni inkubator – LGBTQIA+ kviz

Družabni del Mavričnega decembra v Mariboru bo zaključil LGBTQIA+ kviz. Kako dobro poznaš LGBTQIA+ zgodovino v Mariboru in v Sloveniji? Kateri dogodki so najbolj zaznamovali LGBTQIA+ skupnost v Sloveniji in posvetu? Poznaš vse mavrične zastave in veš, katero črko LGBTQIA+ abecede predstavljajo? Če si na vse odgovoril_a z da, potem ti zmaga zagotovo ne uide. V nasprotnem primeru pa so prepričani_e, da bo kviz ne samo zabaven, ampak zate tudi informativen. Zmagovalke_ci bodo prejele_i praktične nagrade.

Sreda, 28. december

Testiranje na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (lokacija sporočijo organizatorji po prijavi)

Društvo Legebitra v okviru projekta KAJiščeš.si izvaja terenska testiranja na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Testiranje je zaupno in brezplačno, za udeležbo ni potrebno imeti zdravstvene kartice, izvajajo pa testiranje na naslednje spolno prenosljive okužbe: HIV, hepatitis B, hepatitis C in sifilis (odvzem krvi), gonoreja (oralni bris) in gonoreja (analni bris, samoodvzem).

Prijave zbirajo tukaj.

Za več informacij o dogajanju v sklopu Mavričnega decembra v Mariboru spremljaj IG Parada ponosa Maribor in FB Maribor skozi rožnata očala.

MKC Maribor
MKC Maribor, Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button