Tehnologija

Dve ekipi UM na mednarodnem univerzitetnem tekmovanju v programiranju ICPC

Konec tedna se bo v Ljubljani odvila srednjeevropska regionalna raven (CERC) prestižnega univerzitetnega tekmovanja v programiranju ICPC. Slovenijo bo na tekmovanju zastopalo šest študentskih ekip: tri z Univerze v Ljubljani, dve ekipi Univerze v Mariboru in ena z Univerze na Primorskem, sporočajo organizatorji.

Najboljši programerji med študenti srednjeevropskih univerz se bodo med 25. in 27. novembrom pomerili na največjem univerzitetnem tekmovanju v računalništvu na svetu, International Collegiate Programming Contest (ICPC). Regionalno raven tekmovanja, Central European Regional Contest (CERC), organizira Fakulteta za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani v sodelovanju z društvom ACM Slovenija.

Tekmovanja se bo udeležilo 169 študentov v 57 tričlanskih ekipah iz osmih držav: Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Slovaške, Latvije in Slovenije.

V soboto, 26. novembra, se bodo po otvoritveni slovesnosti na FRI in predstavitvi pravil tekmovalci pomerili v poskusnem krogu tekmovanja, ki bo odprt tudi za javnost. V nedeljo, 27. novembra, ko se tekmovanje začne zares, pa bodo morali tekmovalci v petih urah nepretrganega programiranja rešiti 12 izzivov.

Zmagala bo ekipa, ki bo najhitreje pravilno rešila največ nalog. Za rešitev posameznega problema ga bodo morale ekipe najprej primero modelirati, nato zanj načrtovati učinkovit algoritem in ga nazadnje tudi sprogramirati.

Ocenjevanje je izredno strogo, saj je vsaka rešitev z najmanjšo napako obravnavana kot napačna. Čeprav bodo v vsaki ekipi trije študenti, imajo na voljo en sam računalnik, kar zahteva od članov ekipe sodelovanje, ustvarjalnost, natančnost, hitrost in sposobnost delovanja pod pritiskom, izpostavljajo organizatorji.

Univerzitetni programerski maraton v Sloveniji poteka že od 1997

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sega zgodovina tekmovanja ICPC v sedemdeseta leta preteklega stoletja v ZDA, leta 1989 pa je tekmovanje preraslo lokalne okvire in se razvilo v večnivojsko globalno tekmovanje univerz pod okriljem fundacije ICPC in sedežem na Univerzi v Baylorju (ZDA). Na regionalni ravni je v zadnjih letih sodelovalo skoraj 60.000 študentov z več kot 3.450 univerz iz 111 držav, medtem ko je udeležba na lokalni ravni ocenjena na preko 300.000 študentov.

Nacionalna raven tekmovanja je pod imenom Univerzitetni programerski maraton v Sloveniji organizirana pod okriljem društva ACM Slovenija in redno poteka od leta 1997 dalje.

Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad bo potekala v nedeljo ob 18. uri v predavalnici A na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button