NoviceZdravje

V Veliki Britaniji bodo prepovedali vape, elektronske cigarete za enkratno uporabo

V Združenem kraljestvu pripravljajo zakonodajo, s katero bodo prepovedali elektronske cigarete za enkratno uporabo. Na ta način bi se zoperstavili naraščanju števila uporabnikov elektronskih cigaret med otroki, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Kot ve vsak starš ali učitelj, je trenutno eden najbolj zaskrbljujočih trendov porast uporabe elektronskih cigaret med otroki, zato moramo ukrepati, preden to postane endemično,” je pred današnjo uradno objavo načrta za prepoved poudaril britanski premier Rishi Sunak.

Prodaja elektronskih cigaret mladoletnikom je na Otoku sicer prepovedana že sedaj. Vlada po novem načrtuje tudi uvedbo kazni za trgovine v Angliji in Walesu, ki bodo otrokom nezakonito prodajale elektronske cigarete.

Po novi zakonodaji bi bile poleg elektronskih cigaret za enkratno uporabo prepovedane tudi tiste za ponovno polnjenje z aromami, namenjenimi otrokom. Med njimi so po poročanju britanskega BBC denimo arome piškotov, marmelade in energijskih pijač. Novost bi bila tudi zahteva, da mora biti embalaža elektronskih cigaret manj privlačna kot doslej.

Vlada bo lahko tudi odredila, da morajo biti elektronske cigarete v trgovinah razstavljene tako, da jih otroci ne vidijo in stran od drugih izdelkov, ki bi jih lahko kupili otroci, kot so sladkarije.

Britanska vlada je sporočila, da bo izvedla nadaljnje javno posvetovanje, po katerem bo odločila, katere okuse je treba prepovedati in kako bi prodajali elektronske cigarete za ponovno polnjenje.

Vsak teden zavržejo 5 milijonov vapov

Po podatkih britanske organizacije Action on Smoking and Health (Ash), na katero se sklicuje britanski BBC, elektronske cigarete redno ali občasno uporablja 7,6 odstotka otrok med 11. in 17. letom, kar je 4,1 odstotka več kot leta 2020.

Zdravstveni in okoljski aktivisti načrte vlade pozdravljajo. Po ocenah, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, na Otoku trenutno vsak teden zavržejo pet milijonov elektronskih cigaret za enkratno uporabo, medtem ko so jih lani 1,3 milijona.

Sunak je pred tem napovedal strogo protitobačno zakonodajo. V skladu z načrti otroci in mladostniki, ki bodo letos dopolnili 15 let, nikoli v življenju ne bodo mogli zakonito kupiti cigarete, s čimer bodo “prva generacija brez kajenja”. Sunak želi tudi vsako leto za eno leto dvigniti najnižjo starostno mejo za nakup tobačnih izdelkov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button