NoviceŠport

Zapuščina OFEM: infrastruktura, pohvale in izjemen dogodek, finančno minus

V novinarskem središču Ljudskega vrta se je Olimpijski festival evropske mladine po dobrih 3 mesecih poslovil še od novinarjev in predstavnikov medijev. Na zaključni novinarski konferenci so organizatorji predstavili OFEM skozi dosežke in številke.

Letos je Maribor v mesecu juliju gostil Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), ki je do danes največji večpanožni dogodek kadarkoli organiziran v Sloveniji. Po besedah govornikov na zaključni novinarski konferenci festivala je bil tudi eden izmed bolje organiziranih OFEMov, z mnogimi novitetami in presežki.

Po ogledu uvodnega videa je prvi dobil besedo župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki se je najprej zahvalil vsem odločevalcem, organizatorjem in sodelujočim, ki so pripomogli, da je bil dogodek izpeljan na tako visokem nivoju. “Kar je Maribor v tem času doživel, je nepozabno. Čustva, emocije, povezava s celo Evropo. Postali smo del velike evropske olimpijske družine,” je povedal župan.

Poudaril je pomen OFEMa za mesto Maribor, ki je zaradi festivala pridobil in obnovil pomembno športno infrastrukturo: dvorano Tabor, teniška igrišča kluba Branik, Skatepark, Pristan, pridobili smo ogrevano atletsko stezo, Mariboru pa je ostala tudi oprema v vrednosti skoraj milijon evrov. Poudaril je, da je zaradi zasedenosti turističnih namestitev pozitivne učinke OFEMa čutila celotna širša Štajerska regija, veliko pa je odneslo tudi gospodarstvo.

Po navedbah Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je OFEM ustvaril cca. 18,8 milijona evrov posrednih ali neposrednih prihodkov za podjetja, skupna poraba, ki jo je generiral, pa je bila 47 milijonov evrov. Izpostavil je tudi multiplikativni dolgoročni učinek festivala, ki je za vsak porabljen evro na OFEMu, ustvaril 5,13 evra prihodka slovenskemu gospodarstvu.

Velika priložnost za mlade perspektivne športnike

Podpredsednik in predsednik strokovnega sveta za vrhunski šport OKS – Zveze športnih zvez Metod Ropret je izpostavil, da je OFEM predstavljal veliko priložnost za mlade perspektivne športnike iz vse Evrope. “Priložnost za to, da pridobijo te neprecenljive izkušnje, ki jih tovrstni dogodek prinaša.” Hkrati je bila to tudi priložnost za njihove družine, da jih pridejo spodbujat in spremljat njihove uspehe.

Pohvalil je tudi organizacijo, ki se je na nekih točkah znašla v “velikih težavah.” Poudaril pa je, da so se vsi skupaj iz projekta naučili, “da če stremimo k realizaciji istega dogodka, to lahko izpeljemo.”

Same izjemne besede je Mariboru namenil tudi Peter Brüll, športni direktor Evropskih olimpijskih komitejev: “To je bil eden najboljših OFEMov, ki smo jih kadarkoli imeli. Maribor je izjemno primerno mesto za take dogodke, saj je zelo kompaktno mesto.” Izpostavil je tudi učinkovitost organizacijske ekipe s tako majhnim proračunom (mariborski OFEM je imel najmanjši proračun izmed vseh sedmih festivalov, organiziranih v zadnjih 12 letih).

OFEM, šport, mladi, Maribor
Največ gledalcev je zabeležila košarka 3×3, ki je potekala na Trgu Leona Štuklja

80 tisoč gledalcev na športnih prireditvah

Direktorica OFEMa Nataša Ritonija je festival predstavila še v številkah. Mesto je gostilo 6.957 udeležencev, od tega 3.549 članov reprezentanc iz 48 evropskih držav, dnevno so skuhali 10.500 obrokov, porabili 2 toni sadja, 10 ton mesa in 4 tone testenin. Povedala je, da je hrana ena ključnih stvari po kateri si udeleženci zapomnijo festival, zato so bili izjemno zadovoljni, da je vse teklo brez težav.

V tem času so za potrebe festivala zabeležili 30.500 nočitev v 37 namestitvenih objektih, v Podravski regiji pa se je v primerjavi z julijem 2022 število nočitev povečalo skoraj za polovico.

Še posebej je izpostavila tudi transport, “ki je eden izmed ključnih elementov vsakega multišportnega dogodka,” in dodala, da so dobili tudi posebno pohvalo s strani EOK za odlično organiziran transport. Imeli so 5 linij, ki so povezovala vsa prizorišča in prevažala športnike na tekmovnaja in treninge. Vozilo je 44 avtobusov, 4 avtobuse Slovenske vojske in 170 voznikov, ki so skupno opravili 44 tisoč kilometrov znotraj mesta Maribor.

OFEM, festival, šport, mladi
Direktorica je izpostavila tudi zahtevnost otvoritvene slovesnosti, na kateri so med drugim nastopili Joker Out.

Po besedah vodje prostovoljcev Katje Žižek je na festivalu sodelovalo 862 prostovoljcev iz 24 držav, ki so skupno opravili skoraj 40 tisoč ur prostovoljnega dela. “Brez prostovoljcev ni možno izpeljati niti bistveno manjšega športnega dogodka, kot je bil ta. Takšnega kot je ta, pa pravzaprav ne moreš izpeljati brez izjemnega števila in naklonjenosti prostovoljcev,” je že v prvem delu povedal Metod Ropret.

Kakšni so finančni zaključki OFEMa?

Kljub pozitivnim odzivom, pohvalam in izjemnim številkam pa je OFEM vseeno zabeležil dobrih 600 tisoč evrov izgube. Skupni izdatki so namreč znašali dobrih 10,85 milijonov evrov, največji strošek so predstavljale namestitve (nekaj manj kot 2,5 milijona evrov) in izvedba športov (2,15 milijona evrov), prihodki pa 10,24 milijonov evrov. 

Arsenovič in Ritonija sta razložila, da je do razlike prišlo predvsem zaradi dodatnega nakupa športne opreme, ki je bila prej v veliki meri neustrezna, in višjega stroška namestitev od pričakovanega. Župan je razložil tudi, da bo manjko pokril Javni holding iz občinskega proračuna, kar pa naj na sam proračun ne bi direktno vplivalo.

Direktorica Ritonija je zaključila še, da so z organizacijo takšnega dogodka pridobili tudi ogromno znanja, z infrastrukturo in opremo pa tudi možnosti za organizacijo večjih tekmovanj v prihodnosti. V prihodnjem letu jih namreč že čaka organizacija mednarodnega atletskega tekmovanja Balkanske igre.

Urška JAKOPIN
Urška JAKOPIN, arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button