Šport

Nogomet: evropski superpokal bi lahko igral tudi prvak ameriške lige

Evropska nogometna zveza (Uefa) razmišlja o spremembi formata evropskega superpokala in o tem, da bi na njem zaigrali tudi ameriški klubi.

Po poročanju agencije PA potekajo resni pogovori o tem, da bi na začetku sezone izvedli turnir štirih klubov. Ta bi zamenjal zdajšnji superpokal, na katerem se merita zmagovalca lige prvakov in evropske lige.

Slednja bi bila še vedno udeleženca tega turnirja, pridružil pa bi se jim prvak konferenčne lige ter še en klub. Ob poročanju, da bi Uefa lahko turnir preselila v ZDA, obstaja možnost, da bi bil četrti klub prvak severnoameriške lige MLS. ZDA namreč za evropski nogomet predstavljajo ključni trg za nadaljnjo rast.

Uefina nova pogodba za TV-prenose evropskih klubskih tekmovanj v angleškem jeziku v ZDA je 150 odstotkov boljša od zdajšnje. Dodaten prihodek pa bo pomenila še pogodba za prenose v španskem jeziku.

Za zdaj ni bilo resnih pogovorov o tem, da bi tekme lige prvakov, bodisi skupinskega dela, izločilnega dela ali finala, igrali zunaj Evrope. Toda ideja o novem nadomestku za superpokal od leta 2024 naprej pa pridobiva težo kot orodje za še več prihodkov. Ne le za udeležene klube, temveč za evropski nogomet nasploh. Privabili naj bi več gledalcev, poudarek pa je na privabljanju večjega števila družin in žensk.

Kot poroča PA, bi glede tega upoštevali vse predloge, da bi to dosegli. Vključno z nekakšnim nogometnim festivalom za konec tedna ali z nastopajočimi priljubljenimi glasbeniki pred tekmami ali med polčasi. Kot primere uspešne prakse širitve športa v druge države so izpostavili ligo ameriškega nogometa NFL, ki tekme rednega dela izvaja tudi v Evropi.

O vsem tem, kot tudi o novi porazdelitvi sredstev po letu 2024 (tako manjši kot večji klubi želijo večji delež), bodo govorili tudi na zasedanju Združenja evropskih klubov (Eca), ki bo v danes in petek.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button