Življenjski slog

Kaj pa, ko v vajinem dolgotrajnem razmerju primanjkuje želje po spolnosti?

Romantični odnos dveh oseb se razvija skozi več stopenj. Začetki so ponavadi polni strasti in metuljčkov v trebuhu. Čez nekaj časa to vznemirjenje zbledi, razmerje pa postane rutina.

Pomanjkanje želje po spolnosti v dolgotrajnem razmerju je sicer pogosta težava, kljub temu pa lahko vajino spolno življenje hitro popestriš. Te zanima kako?

Na začetku nove romantične zveze je vse sveže in razburljivo. S partnerjem odkrivata nove vode, spoznavata skupne hobije in zanimanja. Zaljubljata se, postopoma in počasi. Čez nekaj časa pa se strast in energija, ki sta ju čutila na začetku, spremenita v navado. Zakaj je temu tako? Sta se tudi ti in partner/-ica kdaj soočala z ustaljeno dinamiko?

Kdaj pomanjkanje želje po spolnosti postane problem?

Vsak par je drugačen, nekateri seksajo vsak dan, drugim je dovolj nekajkrat na mesec. Primerjati se z drugimi je čisto nesmiselno. Če sta ti in tvoj partner/-ica zadovoljna s svojim spolnim življenjem, imata zdravo spolno življenje, tudi če morda ne seksata redno. Če pomanjkanje želje po spolnosti vpliva na vajin odnos, moraš biti pozoren/-a. Morda si tvoj partner/-ica ne želi seksa tako močno kot ti, s čimer pa ni čisto nič narobe.

Kaj lahko spremenita? Prvi korak je ugotoviti razlog za pomanjkanje želje. Na libido pogosto vpliva nekaj, kar ni neposredno povezano s spolnostjo.

Zmanjšan libido – zakaj?

Za zmanjšan libido obstajajo številni razlogi, poglejmo jih nekaj:

  • Zdravila kot so kontracepcijska sredstva, steroidi, antidepresivi in reproduktivni hormoni, lahko vplivajo na spolni nagon.
  • Zdravstvene težave kot so sladkorna bolezen, rak, operacije reproduktivnega trakta in hormonsko neravnovesje (tako pri moških kot ženskah), so izziv in lahko vplivajo na spolno željo.
  • Stres in tesnoba vplivata tudi na spolni apetit.
  • Nosečnost in dojenje spremenita ravnovesje ženskih hormonov. Po porodu hormoni, ki sodelujejo pri ženskih reproduktivnih funkcijah – estrogen in progesteron – padejo na raven pred nosečnostjo, kar vpliva na žensko željo po spolnosti.
  • S starostjo se zmanjša tudi želja po spolnosti. Raven hormonov se zmanjša tako pri moških kot pri ženskah, kar zmanjša spolni nagon.

Če eden ali več zgornjih razlogov pojasnjuje tvoje pomanjkanje želje, lahko to poskušaš spremeniti. Če je težava psihološka in ne fizična, ti bo morda že obisk terapevta pomagal ugotoviti, kaj se dogaja.

Kako se lahko izogneš rutini v dolgotrajni zvezi?

Cenita zrelost ljubezni. Ko par preide prvo stopnjo vznemirjenja, se prične grajenje stabilnega odnosa. Za tem je na vrsti nova stopnja rasti in učenja. V tretji fazi spoznata grde resnice o parterju/-ici in sebi. Če želita to prebroditi, bosta morala zvezo graditi še naprej.

Nato sledi četrta stopnja, ko se pojavi rutina, vendar je to običajno tudi čas, ko se zniža želja po ljubezni in spolnosti. Mnogim parom se tu zatakne. Toda tukaj obstaja še veliko več – lepota in svoboda brezpogojne ljubezni. Na tej stopnji razmerja sta oba partnerja čustveno varna. Uživata v družbi, ne da bi imela občutek, da se morata zaščititi ali omejevati drug drugega. Nekateri pari lahko v zrelem razmerju znova vzbudijo strast drug do drugega, če si to želijo, drugim pa je to manj pomembno.

Pomembna je brezpogojna ljubezen!

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button