Življenjski slog

Kako pogosto naj perem svoj modrček?

Med ženskami se velikokrat pojavlja vprašanje, kako pogosto naj peremo svoje modrčke. V članku ti ponujamo nekaj trikov in nasvetov, kako vzdrževati in shranjevati svoje nedrčke, da ti bodo služili kar se da najdlje.

Nedrčki so naši najboljši prijatelji ali pa najhujši sovražniki. Kljub temu, da podpirajo in spodbujajo, pa so kot prijatelji pogosto zapostavljeni, ko gre za čiščenje. Mnoge med nami modrček nosimo večkrat, preden ga operemo. In potem se sprašujemo, zakaj so raztegnjeni in manj dišeči. Pojavlja se torej vprašanje: Kako pogosto bi morale prati svoje modrčke?

Kaj se zgodi, če modrčka ne operemo?

Kako pogosto bi morala prati svoj modrček? Do tega še pridemo, najprej pa ti bomo predstavili, kaj se zgodi, če modrčkov ne boš prala dovolj pogosto.

modrček, nedrček, spodnje perilo, pranje, vzdrževanje
Redno vzdrževanje nedrčkov lahko prinese pozitivne rezultate.

1. Neprijetne vonjave

Modrček se mora tesno prilegati našemu telesu. To povzroči kopičenje telesne toplote, ki proizvaja znoj. In priznajmo si: znoj smrdi, še posebej, če ostane na kosu oblačila za večkratno nošenje.

2. Kopičenje odmrle kože

Ljudje lahko izgubimo 500 milijonov kožnih celic na dan. Nekatere celice, kot so tiste na rokah, med umivanjem odpadejo. Tiste na prsih pa nimajo iti kam drugam, kakor pa v nedrček, ki jih podpira. Oprimejo se tkanine, ki z vsakim naslednjim nošenjem nabere več plasti.

3. Rast bakterij

Ko se kopičijo znoj, odmrle kožne celice in telesna maščoba, se razmnožujejo bakterije. Z rednim pranjem in vzdrževanjem modrčka preprečimo rast kvasovk in bakterij, ki uspevajo v temnem, vlažnem okolju.

Kako pogosto bi morale prati modrček?

Dobro pravilo je, da modrček operemo na vsake tri do štiri nošenja. Izjema je, če ga uporabljamo med dejavnostjo, pri kateri se dodatno prepotimo ali umažemo. Kako pogosto povprečna oseba pere svoje nedrčke, je predmet razprave, večina ljudi pa zagotavlja, da jih pere na vsaka dva tedna.

modrček, nedrček, spodnje perilo, pranje, vzdrževanje
Kako pogosto pa ti pereš svoj modrček?

Kako pravilno shraniti modrčke?

Pri vzdrževanju modrčkov ni dovolj le, da se vprašamo, kako pogosto bi morali oprati svoj modrček. Če želimo, da so skodelice videti kot nove, moramo poznati tudi pravilno shranjevanje. 

Neulite modrčke je mogoče zložiti brez večjih težav. Ulite nedrčke pa je treba shranjevati ravno, zložene enega na drugega, jih obesiti na kavelj ali celo kljuko. Nikoli ne obračaj oblikovanih skodelic, da bi shranili eno skodelico v drugo. To bo povzročilo nastanek gube v obrnjeni košarici, deformacijo košarice in oblikovanje navzven nagnjene ustnice na zgornji liniji nedrčka, ki bo vidna pod oblačili.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button