Življenjski slog

Prijatelji nam pomagajo razbremeniti stres in premagovati ovire

Prijatelji so odlični, vendar večina nas včasih pozabi, kako zares veličastni so. Takšni tesni odnosi namreč zmanjšujejo naš stres, ohranjajo naše zdravje in podpirajo duševno stabilnost. Zato se moramo naučiti ostati z njimi v kontaktu, tudi na daljavo.

Ni treba posebej poudarjati, da je imeti prijatelje precej čudovito. V današnjem digitalnem svetu je pomembno ohranjanje socialne aktivnosti, tudi na daljavo, saj to prinaša vrsto mentalnih in fizičnih koristi. Vse to nam lahko nudijo prijatelji.

Nasveti za ohranjanje dobrih prijateljskih odnosov na daljavo

Pošlji svojim prijateljem nekaj memov ali zabaven video. Humor je res najboljše zdravilo, saj nam pomaga fizično, čustveno in kognitivno. Učinki pa so še boljši, če ga deliš z drugimi. Smeh sprošča endorfine, kemikalije v možganih, ki povzročajo dober občutek. Študija iz leta 2017 je pokazala, da aktivnost v možganih, ki se zgodi med smehom s prijatelji, podpira oblikovanje, utrjevanje in vzdrževanje človeških socialnih vezi.

prijatelji, druženje
S pomočjo humorja lahko krepiš svoja prijateljstva.

Redno načrtuj pogovore in uporabljaj video klice

Med zaposlenostjo je preprosto pozabiti na pomembne odnose, zato dejansko načrtuj čas, ko boš slišal svoje prijatelje. Zavedanje, da imaš nekaj, česar se lahko veseliš, bo pomagalo obema. Poskusi ostati pozitiven, če je mogoče. To bo obema pomagalo, da se počutita bolje.

Za pošiljanje memov ali hitrih pogovorov je povsem v redu pošiljanje besedilnih sporočil, vendar si vzemi tudi čas za video klice. Ljudje smo zelo vizualni in dejansko videti in slišati svoje prijatelje bo veliko bolj učinkovito za povezovanje in zmanjševanje stresa.

prijatelji, druženje
Naj te ne bo strah s prijatelji deliti tudi globlje občutke.

Bodi iskren, poslušaj in ponudi pomoč

Vzdrževanje globokega prijateljstva zahteva raven psihološke intime, zaradi katere se počutimo varne, da lahko izrazimo svoje najgloblje strahove, skrbi in občutke. Poleg tega, če si iskren s prijatelji, jim daš dovoljenje, da storijo enako. Ena najboljših stvari, ki jih lahko storiš za dobrega prijatelja, je preprosto, da ga poslušaš. Veliko ljudi se spopada s travmatičnimi stvarmi, vključno s težavami v razmerjih, izgubami služb, boleznimi in smrtjo ljubljenih oseb. Ne poskušaj rešiti njihovih težav, samo poslušaj. Strokovnjaki priporočajo tudi, da namesto čakanja, da ti prijatelji povedo, kaj potrebujejo, prideš s predlogi, kako jim lahko pomagaš.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button