Življenjski slog

Kvalitetno spanje: kako hitreje zaspati

Čeprav se zdi spanje najbolj naravna stvar na svetu, se mladi pogosto borijo s tem, kako zaspati dovolj zgodaj in dobiti dovolj ur spanca.

Zdravstvena stroka mladim priporoča vsaj 8 do 10 ur spanca na noč, kljub temu pa je pomanjkanje spanja med njimi v porastu. Kronično pomanjkanje nočnega počitka ne vpliva le na tvojo produktivnost, temveč tudi fizično, duševno in čustveno dobrobit. Negativnih vplivov pa ne gre izničiti le z daljšim spancem ob koncu tedna ali dodatnim popoldanskim počitkom. Odgovor na tvoje težave je lahko urejena spalna rutina. Prvi korak? Zaspi ob pravem času.

Eksperimentiraj z vonji

Eksperimentiranje s svežimi vonji lahko pomaga pri sproščanju. Eterična olja, zlasti sivkino, tako spalnico spremenijo v sproščujoč in pomirjujoč prostor.

Eterična olja
Olja so varnejša izbira od kadil in sveč, ki predstavljajo požarno nevarnost.

Uporabiš lahko namenske naprave, ali pa preprosto kapneš nekaj kapljic olja na svoje zapestje in sence. Izogibaj pa se svečam in kadilom, saj obstaja nevarnost, da zaspiš, medtem ko še vedno gorita.

Lahko noč, zaslon!

Umetna modrikasta svetloba, ki jo oddaja zaslon vsake elektronske naprave, te lahko le dodatno prebudi, s tem pa ti prepreči, da bi hitro zaspal. Priporoča se, da vsaj uro ali dve pred spanjem ne uporabljaš telefona, tablice ali ostalih zaslonov.

Zvečer se odpovej zaslonom, da boš zjutraj spočit in pripravljen na nov dan.

Namesto strmenja v zaslon se lahko pripraviš na naslednji dan – vsaj delno si pripravi zajtrk, oblačila in dokončaj kakršnekoli obveznosti, ki jih od tebe zahtevata študij in delo.

Drži se strogega urnika

Tvoje telo se hitro prilagodi zaznanemu urniku. Če eno noč bediš, boš naslednji večer čutil potrebo po spanju mnogo kasneje. Zaradi sindroma zapoznele faze spanja tvoji možgani premaknejo tvoj cirkadiani ritem oziroma biološko uro. Na srečo lahko to uporabiš v svoj prid. Postopoma se začni v posteljo odpravljati prej, dokler ne dosežeš želene ure. Te se nato strogo drži, saj je to tvoja nova spalna rutina.

Dodaj beli hrup

Nekateri zvoki ti lahko pomagajo, medtem ko poskušaš zaspati. Gre za beli hrup, ki pomaga prikrivati druge okoliške hrupe, ki motijo tvoje spanje in nad katerimi sicer nimaš nadzora.

Beli hrup
Ne potrebuješ posebnih naprav, večurne sezname predvajanja, namenjene prav spanju, lahko najdeš na vseh večjih glasbenih aplikacijah.

Čeprav je za audio pomoč pri spanju moč kupiti namenske naprave, pa zadostuje že seznam predvajanja na YouTubu. Priljubljeni so predvsem zvoki valovanja vode, čivkanja ptic in neviht.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button