Zabava

Film plemena Haida popolnoma razume le 20 ljudi

Edge of the Knife – film v dveh starodavnih dialektih

V Kanadi so posneli film z Edge of the Knife, ki ga v izvirniku lahko popolnoma razume le okoli 20 ljudi na svetu. Govori namreč o plemenu Haida iz Britanske Kolumbije, nastopajoči pa govorijo v dveh dialektih ogroženega jezika plemena Haida.

Film z izvirnim naslovom SGaawaay K’uuna, ki bo v Veliki Britaniji premierno prikazan v aprilu, sta režirala Gwaai Edenshaw in Helen Haig-Brown. Starodavni jezik staroselskega plemena Haida ni povezan z nobenim drugim jezikom. Jezik Haida ta hip tekoče govori zgolj okoli 20 oseb na svetu. Zato so se morali številni igralci naučiti nekaj osnov, da so lahko razumeli svoje besedilo.

Film se dogaja v 19. stoletju.

 

Cilj: ohranitev jezika plemena Haida

Po besedah režiserja Edenshawa ima film pomembno vlogo za ohranitev jezika plemena. Režiser se zaveda, da njihovemu jeziku grozi izumrtje. K sreči pa, kot je dodal, člani plemena tega ne želijo sprejeti križem rok. Režiser jezik sicer govori, a ne tekoče, saj se je v šoli učil angleščine.

Pleme Haida prihaja z območja kanadskega arhipelaga Haida Gwaii, kjer živi tudi večina ljudi, ki še vedno tekoče govorijo izvirni jezik plemena. Temu glavni vir prehrane predstavlja morje, kanuje, s katerimi se odpravijo na lov, ter hiše gradijo iz lesa rdečih ceder. Izvirno je bilo pripadnikov plemena več deset tisoč, danes pa jih je mogoče našteti le še nekaj tisoč.

 

O filmu

Film z letnico 2018 je postavljen v Haida Gwaii v 19. stoletju ter sloni na starem haidskem mitu. Aktivni govorci jezika so nad njim navdušeni. Ti so imeli pomembno vlogo pri prevodu filma v jezik plemena, saj je bil scenarij sprva napisan v angleščini. Pri nastanku filma je sodelovalo okoli 70 lokalnih prebivalcev, ki so pomagali tudi pri pripravi kostumov ter drugih ročno ustvarjenih rekvizitov.

 

Ogrožena skoraj polovica svetovnih jezikov

Unesco je leto 2019 razglasil za leto starodavnih jezikov. Profesor na Univerzi British Columbia in poznavalec ogroženih jezikov Mark Turin je ob tem opomnil, da je skoraj polovica od 7100 obstoječih svetovnih jezikov ogrožena in bo najbrž izginila iz vsakdanje rabe do konca stoletja.

 

ikona pisec STA
ikona fotograf Pixabay.com

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button