FotoKulturaVideoZabava

Lent 2019: Udaren začetek z Dubiozo Kolektiv

Vsako poletje se Maribor za več kot teden dni prelevi v festivalsko središče Slovenije. Nepregledno število koncertov, predstav, športnih in drugih dogodkov bo zaznamovalo tudi Festival Lent 2019, ki prinaša nekaj spremenjenih prizorišč in dogajanje seli v (staro) mestno jedro.

Začelo se je udarno. Festival Lent 2019 je na Glavnem odru za začetek gostil Dubiozo Kolektiv. Fantje so brez težav napolnili Trg Leona Štuklja, kamor se je letos spet preselil Glavni oder.

Letos lentamo v centru

Poleg premika Glavnega pa Festival Lent 2019 prinaša še nekaj novosti. Oder na Dravi bo tokrat manjši, združil pa bo Večerov in Jurčkov oder. Mladinin oder se je iz Jazz Kluba Satchmo preselil v Narodni dom, nekoliko drugače pa bo potekal tudi Art Kamp v Mestnem parku.

Pa vendar te spremembe prvi dan Lenta niso vplivale na vzdušje. Četrtkov program se je začel z Odprto plesno sceno, ki je del rednega programa Festivala Lent že od 1998. Lutkovno gledališče Maribor je gostilo estetsko in koreografsko bogato plesno predstavo Fight Bright, ki je nastala pod taktirko slovaškega koreografa Milana Tomášika.

V Galeriji K18 je vzporedno s koncertom na Glavnem odru potekala projekcija animiranega filma mehičanke Sofie Carillo, z naslovom Cerulia. Projekcija kratkih animiranih filmov po izboru Mednarodnega filmskega festivala StopTrik bo v K18 potekala vsak dan.

Zvezde otvoritve Lenta

Eden najbolj pričakovanih dogodkov Festivala Lent 2019 se je odvil že na samem začetku. Trg Leona Štuklja so ob prvih znakih noči napolnili sproščujoči raggae zvoki skupine Raggalution iz Kranja, pomešani z dubom, funkom in psihadelijo. Kljub temu, da igrajo širšim množicam nekoliko manj znano zvrst, pa so obiskovalci z veseljem zaplesali ob sporočilih miru, ljubezni in veselja.

Dubioza Kolektiv, Festival Lent 2019, dan 1 | Dubioza Kolektiv z družbeno kritičnimi in političnimi temami navdušujejo publiko po vsem svetu.
Dubioza Kolektiv, Festival Lent 2019, dan 1| Obiskovalci so maksimalno uživali.
Dubioza Kolektiv, Festival Lent 2019, dan 1 | Osemčlanska zasedba nam ni pustila dihati.

  Prave zvezde prvega dne Lenta pa so na oder stopile takoj za Raggalution. Osemčlanska bosanska skupina Dubioza Kolektiv obiskovalcem že od prve minute koncerta ni pustila dihati. Z vrhunskim odrskim nastopom in rekviziti, noro energijo ter udarnimi komadi so Maribor kar dve uri držali v ekstazi. Obiskovalcem so poleg svojih pronicljivih in družbeno kritičnih Blam Blam, Himna generacije, Kažu, Voli BiH, za na konec ponudili še priredbo slovenskega komada Zarjavele Trobente. Kot se spodobi za tako koncertno doživetje, so se tudi poslovili v stilu – ob zvokih Dunajskega valčka.

  Prvi dan Lenta pa se s tem še ni končal. V Narodnem domu smo lahko na Mladininem odru lentali skupaj s Tooth in the Sky in zmagovalci Šourocka Fat Butlers. Klub Wetrinsky pa je na afterju ponudil funk z DJ Venomom iz Hrvaške.

  Kaj Lent prinaša v petek?

  Večina prizorišč bo resnično zaživela šele drugi dan Lenta. Začelo se bo že ob 4:30 s pohodom na Pohorje in ogledom sončnega vzhoda, nato pa se bodo počasi prebudili tudi drugi dogodki in prizorišča. Art kamp, Muzika na cesti, Oder Triglav, SladoLent, Promenada ob Dravi, KMŠ oder, Večerov oder, Žički dvor, Sodni stolp, Minoriti, Vetrinjski dvor in ostali. Mi bomo tam vse dni. Boš z nami?

   

   Urška KUR
   Nejc VEHOVEC
  ikona snemalec Miha HORVAT

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button