Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Kultura

KUD Študent s koncertom Mostovi za sproščen vstop v december

Počasi smo vstopili v veseli decemberski čas, ki nam bo v tem mesecu bistril turobne zimske dni. Večer pred tem pa je KUD Študent poskrbel še, da so se obiskovalci Dvorane Union lahko zabavali ob ritmih slovenske (in tudi okoliške) ljudske glasbe

Dvorana Union se je na sredin zimski večer šibila pod težo nog, ki so nestrpno čakala pričetek koncerta. Ko je bila dvorana napolnjena do zadnjega kotička in so jo žarometi obarvali rdeče-oranžno, je Kulturno umetniško društvo Študent pripravilo nastop, obarvan v slovenske ritme. Tema letošnjega koncerta je tičala pod naslovom Mostovi.

APZ Maribor je s svojim naborom pesmi ohranjal tradicije slovenskega ljudskega izročila.

Tudi mladi gradijo mostove

Velikokrat slišimo izraz, da na mladih svet stoji in ta večer ni bilo nič drugače. Večer slovenske glasbe in plesa je otvorila Mladinska folklorna skupina KUD Študent. V Štajerski prestolnici so temu primerno obeležili plese naše rodne lokalne domovine – Štajerske. Sledila jim je Otroška folklorna skupina KUD Študent, ki pa je vse babice in dedke v dvorani popeljala v popoldneve njihove mladosti. Na odru so namreč zaigrali igro Ali je kaj trden most?, ki je obiskovalce spomnila na brezskrbne otroške dni.

Otroška FS KUD Študent je poskrbela za prikupno različico igre Ali je kaj trden most?

Malo po slovensko, malo po okoliško

Večer sta nato prevzela Akademski pevski zbor Maribor in Akademska folklorna skupina Študent. Pevci so v duhu ohranjanja slovenskega izročila prepevali stare ljudske pesmi, ki se jih marsikdo spomni še iz časov osnovne šole. Tako je ob zvokih žuborenja potoka, ki so bili ustvarjeni popolnoma iz grl nastopajočih, donela vsem priljubljena Ob bistrem potoku je mlin. V čisto svoji izvedbi in v velikem kontrastu z otroško različico pa se je glasila tudi igra Ali je kaj trden most?, tokrat samo pod naslovom Most.

Vmes pa so se seveda vrteli še plesalci. Te so hitre noge nesle na Istro, ko so odplesali tradicionalne istrske plese. Uprizorili pa so tudi svatbeni rej iz Ziljske doline, ki nas je popeljal višje, v alpsko okolje sosednje Avstrije.

AFS Študent je odplesal istrske in ziljske plese, medtem ko je APZ Maribor odpel klasične slovenske ljudske pesmi.

Za folkloro nisi nikoli prestar

Hudomušno noto celotnemu koncertu pa je gotovo dodala še veteranska skupina Bela Krizantema. Mladi po srcu so uprizorili odrsko predstavo Oj, joj, kje bom jemal. Ta je na oder postavila zrcalo zakoncem in na humoren način predstavila zakonsko življenje slovenskih parov. Društvo, ki pleše za veselje in rekreacijo, je tako pokazalo, da nikoli nisi prestar, da bi te noge ponesle v ples, ki ga z veseljem odplešeš.

Veteranska skupina Bela krizantema pa je večeru dodala še hudomušno noto in poskrbela za komični oddih.

Marina BAJIĆ
Patrik KOCIPER

Sorodni članki

Back to top button