KulturaZabava

Baby Yoda: kaj je sprožilo internetno poplavo memov?

Internetno "meme" univerzo je kar naenkrat zaobjela podoba majhnega znanstvenofantastičnega bitjeca, ki pije juhico. Mali Yoda je postal tako popularen, da so v njegovi podobi začeli izdelovati tudi plišaste igrače. Zakaj se je pojavil čez noč in obnorel internetni svet?

V pričetku novembra so na programu Disney Plus začeli predvajati serijo The Mandalorian. Televizijska serija je del več kot štirideset let stare univerze Vojne zvezd. Postavljena je v čas pet let po dogajanju filma Epizoda VI: Jedijeva vrnitev iz leta 1983 in okoli dvajset let pred filmom Vojna zvezd: Sila se prebuja.

Osrednji lik, ki mu zgodba sledi, je mandalorski “lovec na glave”. Po vzoru njegovih predhodnikov, Bobe Fetta in Jangota, v tradicionalni opravi svojega domačega planeta Mandalore potuje onstran Nove republike. Lovca igra Pedro Pascal, ki nam je boljše znan iz serije Igra prestolov, v kateri je upodobil prvaka iz Dorna, Oberyna Martella in Netflixove serije o kolumbijskih kraljih droge, Narcos.

Kje nastopi mali Yoda?

V zaključnih minutah prvega dela serije lovec Mandalorian odkrije, da je njegova naslednja naloga, da pridobi mladiča oz. dojenčka vrste Yoda. Ta “vesoljček” je zaradi počasnega staranja v bistvu okoli 50 let staro bitje. Od kod točno prihaja, zaenkrat še obstaja skrivnost, takoj pa je s svojimi veliki ušesi in ljubkimi očmi postal ljubljenec občinstva.

Yoda, mali Yoda, Vojna zvezd, The Mandalorian, Jedijeva vrnitev, meme, memi, internet
Vojna zvezd – franšiza, ki je bila rojena leta 1977 in od takrat postala legendarna.

V preteklih delih univerze Vojna zvezd pa smo že imeli priložnost videti Yaddle, žensko predstavnico Yode, zato vemo, da “originalni” Yoda ni edini predstavnik njegove vrste (Yoda je eden izmed bolj kultnih likov Vojne zvezd – Jedi Master, poznan po svojih močeh in modrosti).

In BAM – nova internetna senzacija je rojena

Tako je bilo le vprašanje časa, kdaj bo to ljubko bitje obsedlo internetne navdušence. Štiri epizode kasneje internet krasi neskončno slik meme z likom, ki so ga oboževalci ljubkovalno poimenovali Baby Yoda.

Kot že zapisano, pa Baby Yoda v resnici več ni dojenček. Če upoštevamo, da lahko predstavniki njegove vrste dočakajo nekje do 900 let, lahko posplošimo, da je po starosti nekje na nivoju otroka, ki je ravnokar shodil. Upoštevati pa moramo tudi to, da nikjer v seriji ni nakazane dejanske povezave z originalno Yodo. Edina povezava med njima je, da sta oba iz iste humanoidne nezemeljske vrste.

V seriji je Baby Yoda poimenovan zgolj kot Otrok (The Child). Tako se med gledalci pojavlja neskončno vprašanj – kdo so njegovi starši? Kako je nastal? Kakšna je njegova prihodnost na televizijskih ekranih?

Pa četudi nismo oboževalci serije oz. celotne franšize Vojna zvezd, lahko v ljubkem liku uživamo, saj je resnično prinesel serijo bolj in manj smešnih memov. Čeprav je memov skoraj toliko kot je uporabnikov spleta, pri memih o Baby Yodi izstopajo predvsem njegove naslednje karakteristike: ljubke oči, ušesa in seveda njegova skodelica juhe, ki je v memih postala vse prej kot to. Veselo raziskovanje internetnih lepot z Baby Yodo ti želimo.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash, Instagram, Insider

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button