ZdravjeŽivljenjski slogZnanost

Slaba drža: problem sodobnega načina življenja

Naša telesa odražajo način našega načina življenja. In za večino od nas v vsakdanjem življenju prevladuje čas pred zaslonom. Uporaba računalnika in pametnega telefona pa ne obremenjuje le naših oči, pač pa tudi druge mišice, predvsem vrat in ramena. Slaba drža je več kot zgolj estetska težava, saj lahko povzroči resne zdravstvene težave kot so migrene in bolečine v ramenih.

Angleški izraz ‘tech neck’ je nov izraz, ki opisuje držo glave naprej, ki jo običajno zavzamemo pri uporabi telefonov in drugih elektronskih naprav. Seveda na to lahko vplivajo tudi druge dejavnosti, kot so nošenje težkega nahrbtnika, kar povzroči da glavo nagnemo naprej. Vendar pa so tehnološke naprave danes na vrhu seznama stvari, ki povzročajo slabo držo.

Lahko si predstavljamo, da so večinoma najstniki in mladi odrasli tisti, ki ure in ure preživijo za pametnimi napravami, vendar ljudje vseh starosti podlegajo novodobni težavi: glava je potisnjena naprej, vrat je nagnjen navzdol, ramena pa se zaokrožijo in ustvarijo splošno sključeno držo.

Čeprav lahko slaba drža nastane zaradi kakršnega koli natančnega dela, ki zahteva pozornost in natančnost, pa tudi zaradi številnih drugih dejavnikov, je pametni telefon v sodobnem svetu vseprisotno ergonomsko tveganje s posturalnimi posledicami za milijarde ljudi.

slaba drža, ekrani, bolečine v vratu in ramenih, tech neck
Slaba drža lahko za seboj potegne kopico zdravstvenih težav.

Zakaj je slaba drža problem?

Naša telesa so namenjena gibanju. Nagniti glavo naprej, da bi si bolje ogledali nekaj zanimivega ali pomembnega, je povsem normalno. Nevarnost izvira iz preživetja dolgih ur v enem samem statičnem položaju.

Mnogi ljudje namenoma trenirajo svoje mišice. Vadbene rutine in trenažerji so zasnovani za izboljšanje moči, vzdržljivosti in prožnosti simetrično v različnih mišičnih skupinah telesa.

Glava tehta približno 5 kilogramov. Med dnevom se ta teža uravnoteži na vrhu 7 vretenc, ki jih podpira 20 mišic v vratu in ramenih. Ko nagnemo glavo naprej, morajo te mišice zadržati težo naše glave in se boriti proti učinkom gravitacije. Bolj ko se nagnemo naprej, večja je obremenitev v vratu.

Ko strmimo v svoje naprave, je glava vedno potisnjena naprej in navzdol. Dolgotrajno držanje te poze vpliva na mišice, kite in vezi, ki podpirajo glavo. Sčasoma se nekatere mišice poslabšajo in oslabijo. Slaba drža lahko privede do nekaterih zdravstvenih težav:

 • glavoboli,
 • bolečine v vratu in ramenih,
 • mišični krči v vratu in ramenih,
 • zmanjšan obseg gibanja v vratu in ramenih,
 • oslabljene, zakrčene prsne mišice,
 • stisnjeni živci,
 • mravljinčenje in šibkost v rokah in dlaneh,
 • hernije diskov,
 • degeneracija hrbtenice.

Težave z vratnimi mišicami lahko vplivajo tudi na vretenca, kar povzroča cervikogene glavobole in celo vrsto drugih težav, zlasti pri tistih, ki so nagnjeni k artritisu.

slaba drža, ekrani, bolečine v vratu in ramenih, tech neck
Sodoben način življenja ne prizanaša skoraj nikomur izmed nas.

Kako lahko preprečimo ali izboljšamo slabo držo?

 • Izogibaj se statičnim položajem.
 • Vzemi si redne 10-15 minutne odmore: Na vsako uro si privošči odmor, ki ne bo vključeval naprav z zasloni. Malo se sprehodi in popij vodo. Ne samo, da ti bo tvoje telo hvaležno, ampak se boš potem tudi lažje zbral. Poskusi najti razmerje med delom in počitkom, ki ti najbolj ustreza.
 • Telovadba: Najboljši način, da preprečimo slabo držo je, da se vsak dan dobro raztegnemo in vsaj malo potelovadimo. Že samo nekaj osnovnih raztegov bi lahko naredilo veliko razliko. Pozoren bodi le na to, da začneš z manjšim obsegom gibanja in previdno nadaljuješ z zahtevnejšimi gibi, ko se izboljšata tvoja moč in prožnost.
 • Raztezanje vratu: Za nežen razteg vratu obrni glavo, da pogledaš eno ramo, nato drugo, nato navzdol, navzgor in diagonalno navzdol proti vsaki od pazduh. Vsak položaj zadrži nekaj sekund in ga ponovi večkrat.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button