Tehnologija

Kako pravilno in varno očistiti pametni telefon?

Dobro vemo, kako pravilno umivati roke, saj s tem preprečujemo okužbe z virusi in bakterijami. A kaj dosti nam ne bo pomagalo, če takoj nato s čistimi rokami primemo pametni telefon, ki smo ga prej držali z umazanimi.

Pametni telefoni so ene najbolj umazanih naprav, ki jih imamo ves čas pri sebi in tako kot na rokah ali oblačilih, se mikroorganizmi lahko naselijo tudi na njem. Nato pridemo domov, slečemo oblačila, umijemo roke in se morda celo oprhamo, telefon pa pustimo umazan. Če so na njem mikroorganizmi, okužba ni izključena, pa če gre za gripo, prehlad ali kaj mnogo bolj nalezljivega, kot je novi koronavirus.

Tehnološke naprave so vir mikroorganizmov, zato ne pozabi redno čistiti mobilnika, računalniške tipkovnice, slušalk, tablice …

Kako pravilno očistiti telefon?

Pred čiščenjem je treba telefon izključiti. Popolnoma, ne le zakleniti zaslona. Držite tipko za vklop toliko časa, dokler se na zaslonu ne prikaže možnost za izklop naprave.

Najbolje ga boste očistili s tkanino iz mikrovlaken, lahko tudi tisto, s katero čistite očala. Če je telefon odporen proti vodi, lahko uporabite toplo z malo raztopljenega mila, pazite pa, da ne steče v odprtine (priključke).

Izdelovalci naprav odsvetujejo uporabo izdelkov za čiščenje, kot so na primer dezinfekcijske krpice za čiščenje kopalnic in stranišč, ker lahko poškodujejo občutljivo površino zaslona. V trenutkih, kot je današnji, pa je to manjše zlo od okužbe s kronovirusom, zato če nimate pri sebi sredstva za dezinfekcijo, s katerim preprosto obrišete celo površino telefona, potem v vodi raztopite blažje sredstvo za čiščenje in ga z njim previdno obrišete. Če ga imate v ovitku, ne pozabite na enak način očistiti tudi tega.

Zaščitite telefon in uporabite dezinfekcijsko sredstvo

Če se bojite, da boste poškodovali ekran, kupite dodatno zaščitno plast, previdno očistite telefon in jo nalepite nanj, saj boste lahko zaslon oziroma cel telefon čistili pogosteje in brez strahu. Ko bo preveč poškodovana, kupite novo.

Starejši telefoni so občutljivejši na prodor tekočine vanj, zato bodite pazljivejši. Samo s krpico vseh mikroorganizmov zagotovo ne boste popolnoma uničili, zato le uporabite dezinfekcijsko sredstvo ali čistilo.

Če pametni telefon veliko uporabljate za pogovore, namesto da ga tiščite k ušesu, raje uporabite brezžične slušalke. Ne pozabite pa redno očistiti tudi teh, kajti tudi nanje se lahko »prilepijo« škodljivi mikroorganizmi. A ker so manjše, je tudi čiščenje preprostejše.

Pametni telefon bi morali redno čistiti, tako kot čistimo druge stvari, ki so v rednem stiku s telesom. Pa ne le sedaj, ko je na pohodu ov virus. Pa ga?

 

 

tehnozvezdje.si / UK
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button