Kultura

Dobrodošli v Čečeniji najboljši film festivala LGBT filma

Ameriški dokumentarni film Dobrodošli v Čečeniji je po oceni gledalcev postal najboljši film letošnjega festivala LGBT filma, so sporočili organizatorji. Festival je v 36. izdaji, ki se je sklenila v nedeljo, potekal prek spleta. Ponudil je 18 celovečernih in dokumentarnih ter 17 kratkih filmov na platformi Cinesquare in prek Vimea.

Dokumentarec predstavlja skrivno skupino aktivistov, ki tvegajo življenja, ko nasprotujejo sovražni kampanji do LGBT populacije v ruski republiki Čečeniji. Film je bil med drugim nagrajen v Berlinu in na festivalu Sundance. Režiral ga je David France, ameriški raziskovalni novinar, pisatelj in filmski ustvarjalec, ki se v svojih delih ukvarja z LGBT+ tematikami, so zapisali v društvu Škuc.

Po njihovih podatkih je imel letošnji festival rekordno število ogledov, tako kratkih kot celovečernih filmov. Za nekaj filmov, za katere niso imeli dovoljenja za spletno predvajanje, pa napovedujejo, da si jih bo mogoče ogledati na dodatku festivala, ki bo potekal v Slovenski kinoteki, takoj ko bo to mogoče. Takrat bo mogoče videti tudi zmagovalni film Dobrodošli v Čečeniji.

Zaradi premalo prijav nagrade mednarodne žirije na festivalu tokrat niso podelili, prav tako ne nagrade rožnati zmaj za slovenski film.

 

 STA
Courtesy of HBO

Sorodni članki

Back to top button