Kultura

Literarna rezidenca MKC Črke: priložnost za bivanje in ustvarjanje v Mariboru

Mladinski kulturni center Maribor v sklopu literarnega programa MKC Črka razpisuje literarno rezidenco v Hostlu Pekarna za mlade perspektivne pisce in prevajalce za obdobje od septembra do decembra 2022.

Literarna rezidenca MKC Črke v Hostlu Pekarna za mlade perspektivne pisce in prevajalce je prednostno namenjena perspektivnim mladim pesnikom, pesnicam, prozaistom, prozaistkam in prevajalcem, prevajalkam iz Slovenije, ki še niso dopolnili ali dopolnile tridesetega leta starosti. S programom organizator MKC Maribor spodbuja mobilnost in vrhunsko ustvarjalnost mladih avtoric in avtorjev ter promovira in širi sodobno slovensko literaturo.

Kaj se pričakuje od rezidentov?

Program »Literarna rezidenca MKC Črke v Hostlu Pekarna za mlade perspektivne pisce in prevajalce« omogoča avtoricam in avtorjem, da nadaljujejo svoje trenutne pisateljske projekte ali razvijajo avtorski material in gradivo kot odziv na bivanje v novem okolju. Program je namenjen prevajalcem in prevajalkam ter ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki ustvarjajo poezijo ali prozo (romani, kratka proza, dramatika, esejistika).

Med prijavljenimi prevajalci in prevajalkami bodo imeli prednost tisti, ki bodo v času svojega bivanja ali kasneje med svoje prevajalske projekte vključili mariborske literarne avtorice in avtorje. Vsem rezidentom bodo skušali omogočiti vključevanje v lokalno umetniško in kulturno ponudbo, obiske galerij in muzejev, stike z literarno in založniško sceno ter dostop do mariborske umetniške scene. Od kandidatov pričakujejo, če bo to zaradi ukrepov mogoče, javno branje njihovih del. Pričakujejo tudi objavo manjšega dela izbranega gradiva v literarni rubriki na spletni strani gostitelja. Prav tako jih bodo povabili k pisanju občasnih dnevniških vtisov svojega bivanja v Mariboru.

Trajanje rezidence

Tritedensko ali štiritedensko bivanje je načrtovano med septembrom in decembrom 2022 in bo usklajeno z željami prijavljenih rezidentov.

Namestitev

Program »Literarna rezidenca MKC Črke v Hostlu Pekarna za mlade perspektivne pisce in prevajalce« ponuja bivalni in delovni studio v Hostlu Pekarna v Mariboru z lastno kopalnico in kuhinjo. Studio ima posteljo, popolnoma opremljeno kuhinjo z jedilno mizo, garderobno omaro, klimatsko napravo, kabelsko TV in lastno kopalnico s tušem in straniščem. Studio ima zaseben balkon.

Hostel ponuja tudi zunanjo teraso, brezplačno izposojo koles, brezplačno parkirišče, brezplačen brezžični internet, storitev pranja perila, ki gostom omogoča pranje in sušenje oblačil. Redno čiščenje ter menjava posteljnine in brisač bo na voljo tedensko.

Kaj ponujajo?

  • brezplačno namestitev v popolnoma opremljenem studiu v rezidenčnem centru Hostla Pekarna – zajtrk vključen,
  • nadomestilo za življenjske stroške (900 EUR mesečno bruto / ali 25 EUR bruto na dan v primeru krajše rezidence),
  • podporo pri spoznavanju lokalne umetniške scene.

Informacije o prijavi

Kandidati in kandidatke naj se prijavijo po elektronski pošti. O izbiri rezidentov odloča žirija v sestavi Petre Kolmančič, Line Valant Sičanović ter Matica Ačka. Prosimo, pošljite svoje prijave preko e-pošte na naslov petra.kolmancic@mkc.si, zadeva: „Razpis – Literarna rezidenca MKC Črke “. Vključite naslednje informacije v enem dokumentu: 

  • kratek opis dela, ki ga nameravate ustvarjati med bivanjem,
  • svoj življenjepis,
  • reference na literarnem področju.

Rok za prijavo je 1. avgust 2022. Izbrani prijavitelj ali prijaviteljica bo o izbiri obveščen ali obveščena do konca avgusta 2022. 

MKC Maribor
MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button