Kultura

Vinogradniški muzej bo okrepil vinsko-kulinarično ponudbo Maribora

V štajerski prestolnici so začeli z izgradnjo vinogradniškega muzeja, s katerim bodo prikazali bogato tradicijo vinogradništva in vinarstva v mestu. Nameščen bo na Vojašniški ulici 14, kjer je bila nekoč shramba ledu.

V pritličju bo muzej organiziran v obliki predstavitev lokacij pridelave različnih vrst vina v Sloveniji. Na mariborski občini so še razložili, da bo kletni etaži bo potekala tudi pokušina in prodaja izbranih vrst vina.

Dela v vrednosti nekaj več kot 350.000 evrov se bodo zaključila predvidoma prihodnje leto.

Muzej bo dopolnjeval ponudbo Hiše Stare trte na Lentu. Razvoj vinogradništva, vinski turizem in z njim organizacija vinsko-kulinaričnih prireditev so pripeljali do ideje, da bi mesto pridobilo stalno zbirko v pravem vinogradniškem muzeju. Po ocenah strokovnjakov bi bilo s to zbirko mogoče uspešno prikazati bogato tradicijo vinogradništva in vinarstva v Mariboru.

Celovita obnova Vojašniškega trga

Preoblikovanje stavbe nekdanje hladilnice iz 17. stoletja v vinogradniški muzej spada v projekt celovite obnove Vojašniškega trga. Ta del mesta naj bi dobil povsem novo podobo, v katero so bodo skladali tudi osrednja tržnica, minoritski samostan in Hiša Stare trte. Trenutno podobo območja kazi zaraščena jama ob minoritski cerkvi, v kateri se nabirajo odpadki.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button