Kultura

7. Evropsko prvenstvo v slam poeziji – znani so finalisti

Na sinočnjih predizborih 7. Evropskega prvenstva v Slam poeziji sta strokovna žirija in glas publike določila 10 finalistk in finalistov, ki se bodo jutri zvečer, v soboto, 5. decembra 2020, potegovali za naziv evropske prvakinje oz. prvaka.

Na svojevrstnem pesniškem prvenstvu, največjem dogodku tega žanra na stari celini, ki poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in partnerjev, se je sinoči v dveh polfinalnih izborih z video nastopi predstavilo in pomerilo devetnajst slamovskih pesnic in pesnikov različnih generacij iz vse Evrope. Najboljši trije iz posameznega polfinalnega izbora in še štirje, ki so se na splošno uvrstili najvišje, so se uvrstili v osrednji večer prvenstva, na finale, ki bo danes, v soboto, 5. decembra 2020, s pričetkom ob 20. uri.

7. Evropsko prvenstvo v slam poeziji – in finalisti so:

  • Lucerna do Moco, Portugalska
  • Richárd Sárközi, Madžarska
  • Eva Kokalj, Slovenija
  • Dino More – Tremens, Hrvaška
  • Olza Olzeta, Španija
  • Julie Lombe, Belgija
  • Solja Krapu, Finska
  • Ondřej Hrabal, Češka
  • Panagiotis Drakopoulos, Grčija
  • Alexander Delfinov, Rusija

Polfinalna izbora si je mogoče ogledati na:

Polfinale, skupina A: www.youtube.com/watch?v=yqXrJZ_zpQ8

Polfinale, skupina B: www.youtube.com/watch?v=g3wqhQWo-QU

Polfinalna izbora si je čez spletni prenos v živo ogledalo 465 gledalcev iz Slovenije in tujine, ki so s svojimi odzivi in komentarji popestrili dogajanje ter s pomočjo spletnega glasovanja oddali 332 glasov, s katerimi so neposredno soodločali o uvrstitvi polfinalistov v finalno soočenje. Dvojezična in interaktivna dogodka sta povezovala Juš Milčinski in Mojca Frim. S kratkim pozdravnim nagovorom je nastopajoče ob tej priložnosti nagovorila tudi direktorica MKC Maribor Marja Guček.

Finalistke in finalisti se bodo jutri predstavili s popolnoma novimi nastopi, na podlagi katerih bodo sodniki – pesnica in izkušena slamerka iz Makedonije Elena Prendžova, pesnik in izvežban kulturni organizator Mario Tomić iz Avstrije, zvočni performer in eno prvih imen v evropskem slamu Jaan Malin iz Estonije ter domači vitez poezije in literarni kritik Denis Škofič – izbrali najboljšo peterico, ki se bo z dodatnim nastopom pomerila za naslov prvaka. Petino glasov pa bodo tudi tokrat prispevali gledalci, ki bodo ob spletnem prenosu lahko ocenjevali nastope.

Celotno 7. Evropsko prvenstvo v slam poeziji poteka pod budnim očesom nadzorne komisije prvenstva, ki jo sestavljata rapovski glasbenik ter slamer Mišel Ristov ter pesnica ter kritičarka Helena Zemljič.

Finale bo mogoče v živo spremljati čez:

 

MKC Maribor
Nina MEDVED

Sorodni članki

Back to top button