OkoljeZdravje

Mednarodni dan čistega zraka za modro nebo: letno umre 7 milijonov

Svet danes četrtič obeležuje mednarodni dan čistega zraka za modro nebo. Kot opozarjajo Združeni narodi (ZN), onesnažen zrak predstavlja največje okoljsko tveganje za zdravje, diha ga več kot 99 odstotkov ljudi. Ob svetovnem dnevu vse, ki poteka pod geslom Skupaj za čist zrak, vlade, korporacije in posameznike pozivajo k ukrepanju.

Onesnaženost zraka predstavlja največje okoljsko tveganje za zdravje ljudi, letno povzroči sedem milijonov prezgodnjih smrti, so opozorili ZN. Število prezgodnjih smrti, ki so posledica onesnaženega zraka, bi se lahko do leta 2050 povečalo za 50 odstotkov, če v bližnji prihodnosti ne bo konkretnih in učinkovitih ukrepov.

“Onesnaženost zraka ne pozna meja. Vsi smo odgovorni za zaščito ozračja in zagotavljanje zdravega zraka za vse,” so zapisali ob letošnjem mednarodnem dnevu.

Svet mora okrepiti partnerstva, osredotočiti se mora na naložbe in s skupnimi močni premagati onesnaženost, pozivajo.

Kot so dodali, ima onesnažen zrak tudi negativen vpliv na gospodarstvo, delovno produktivnost, viša stroške zdravstvene oskrbe … Zato tudi gospodarstvu koristi vlaganje v preprečevanje onesnaževanja.

Mednarodni dan čistega zraka bo Inštitut za zdravje in okolje v sodelovanju z organizacija Health and Environment Alliance (HEAL) danes obeležil s spletnim dogodkom Building Health Bridges for Clean Air.

Namen spletnega dogodka je združiti odločevalce in predstavnike civilne družbe iz različnih delov sveta za pogovor o prizadevanjih za izboljšanje kakovosti zraka in dobrih praksah, na katerih lahko gradimo, da dosežemo čist zrak povsod in za vse, so zapisali na inštitutu.

Generalna skupščina ZN je mednarodni dan, ki poudarja pomen čistega zraka ter nujnost ukrepanja za izboljšanje kakovosti zraka in zaščito zdravja ljudi, uvedla z resolucijo leta 2019. Prvič je bil tako obeležen 7. septembra 2020.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button