Življenjski slog

Kako lahko varčuješ s premišljenim zapravljanjem?

Vsak študent se vsaj enkrat vpraša, kje bi lahko privarčeval kak evro. Velikokrat obupamo, še preden zares začnemo varčevati, ali pa nam nujni nepredvidljivi stroški izčrpajo vse, kar smo uspeli prihraniti. Kaj pa, če ti povemo, da lahko nekaj denarja prihraniš z premišljenim zapravljanjem?

Nikoli lačni po nakupih

Slovenci za hrano zapravimo kar velik del naših sredstev. Zato je dobro, da si pred nakupom hrane pripraviš nakupovalni listek in se ga držiš. Ne dovoli si, da te premami vonj žemljice ali pa pogled na veliko čokolado z lešniki. Prvo pravilo nakupovanja pravi: nikoli lačen po nakupih! Tako bodo tvoji možgani bolj zbrani in boš zneska na blagajni bolj vesel, kot če bi s polic v košaro nalagal vse, kar ti je všeč.

V trgovino se odpravi premišljeno in zapravil boš manj.

Bolje investirati v en kvaliteten kos

Po nepremišljenem zapravljanju nas velikokrat zanese tudi pri nakupu oblačil in obutve. Vendar pa je bolje investirati v en kvaliteten kos oblačila ali obutve, ki je osnoven in ti lahko služi več sezon. Majhni nakupi, tudi če gre le za 10 evrov na mesec in jih v resnici ne potrebujemo, nanesejo na leto kar 120 evrov. Zato ob začetku vsakega letnega časa preglej omaro in v njej poišči, kaj vse že imaš in kaj nujno potrebuješ. Šele nato se odpravi po nakupih.

Doma pripravljena malica

Tudi pri pripravi malice lahko prihraniš. Če med delom ali na faksu vsak dan malico ješ zunaj, zanjo zapraviš bistveno več, kot če bi si jo pripravil doma. S seboj lahko vzameš oreščke, skuto s sadjem, narezano sadje, polnozrnate krekerje, energijske kroglice, lahko pa si že zvečer pripraviš kuhano malico. Riž s piščancem in zelenjavo, zelenjavna juha ali tortilje s poljubnim nadevom so odlična, hitra in cenovno ugodna rešitev.

Varčuješ lahko na vsakem koraku.

Enostavno varčevanje

Prepričanje, da nam majhne razvade polepšajo dan, je lepo. Ampak ali si vedel, da nas kavica na dan v celem letu stane več kot 250 evrov? Ker pa nekateri ne zmorejo dneva začeti brez kave na poti v službo ali pa je edina motivacija za učenje in opravljen izpit nakup nove torbice, lahko tudi varčujemo vsak na svoj način.

Zato te pozivamo k preprostemu letnemu izzivu, ki ga zmoremo vsi. Če vsak dan, ko prideš domov, iz denarnice v “pujska” spustiš samo en evro, boš imel ob koncu leta na kupčku kar 365 evrov.

 

 Zveza ŠKIS
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button