Življenjski slog

Skupnost LGBT+ izgubo varnih prostorov nadomešča s spletnimi aktivnostmi

Slovenske nevladne organizacije skupnosti LGBT+ so bile zaradi epidemije novega koronavirusa primorane prilagoditi svoje delovanje. Aktivistke in aktivisti se zavedajo, da je preventiva ključna, a hkrati opozarjajo, da ukrepi vodijo v izgubo varnih prostorov in hujšo stisko manjšin LGBT+.

Z omejitvami, sprejetimi v času epidemije, in prepovedjo druženja v zaprtih prostorih je omejen tudi dostop do varnih prostorov, ki so na voljo osebam iz LGBT+ skupnosti. “Še posebej to vpliva na tiste, ki so se morale vrniti v homofobna, bifobna in transfobna okolja, žal še vedno veliko staršev oz. skrbnic in skrbnikov ni sprejemajočih do LGBTI oseb, tudi ko so to njihovi družinski člani oziroma članice,” je za STA povedala Lana Gobec, vodja Društva kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra.

Na društvo se je tako obrnilo kar nekaj mladih. Študentski domovi so po posredovanju študentskih organizacij sicer ostali odprti za tiste, ki drugam ne morejo. Ne velja pa to za dijaške domove. Legebitra lahko v takšnih primerih nudi pomoč pri umiku v varno hišo.

Pomagati poskušajo prek spleta

Zavod TransAkcija medtem opozarja, da je kriza še poglobila razlike med privilegiranim centrom in obrobjem. Skupnost ima namreč že tako zgolj peščico prostorov v Ljubljani, drugje pa skorajda nič. Trenutne razmere pa so stanje še poslabšale. “Skupnostni prostori predstavljajo varnejše prostore, kjer se lahko ljudje sprostijo in izražajo takšni, kot so, tako da jih je sedaj veliko v stiski,” je za STA povedal Linn Julian Koletnik, vodja in ustanovitelj TransAkcije.

Po njegovem mnenju so tudi sicer protikoronski ukrepi oblikovani tako, da jim nekateri ne morejo slediti. “Na primer navodilo ostani doma. Seveda, ampak kaj pa, če doma nimaš ali pa živiš v izrazito toksičnem okolju,” je ponazoril in izpostavil, da so določene manjšinske skupine prepuščene samoorganizaciji.

Programi podpore in druženja so se preselili na splet

Obe organizaciji sta zaradi epidemije svoje delovanje omejili na neosebne stike. TransAkcija nadaljuje z izvajanjem svojih storitev na spletu. Med drugim za svetovanja uporablja platformo Jitsi. Ta je po njihovem mnenju varna in preprosta, kar je bistveno na področju dela z ranljivimi družbenimi skupinami.

Legebitra je po zaprtju edinega mladinskega centra, ki je primarno namenjen LGBT+ osebam, odprla spletni mladinski center. Na podlagi digitalnih tehnologij pa se nadaljujejo tudi vse Legebitrine storitve individualnih svetovanj, podpornih skupin ter izobraževanja. Vključno s podporo za osebe, ki živijo s HIV, in pravno svetovalnico.

Lana Gobec iz Legebitre je izpostavila, da je bila potreba po podpori v skupnosti visoka že pred krizo. Organizacija namreč v zadnjih letih opaža občutno porast povpraševanja oseb LGBT+ po različnih oblikah svetovanja.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button