GlasbaKulskoŽivljenjski slog

Nipke o posilstvu in privolitvah

Nipke s pesmijo Ina do ozaveščanja, da je spolni odnos brez privolitve posilstvo

Znani slovenski raper Boštjan Nipič – Nipke je pripravil pesem z naslovom Ina. Nipke in Društvo SOS telefon želita s pesmijo ozaveščati o pomembnosti koncepta privolitve.

Samo jasen »da« pomeni privolitev. Privolitev je zelo pomembna, ko gre za spolni odnos in druge spolne aktivnosti. Ampak ni omejena samo na sfero spolnosti, je možnost osebne izbire in upoštevanje osebnih in čustvenih meja druge osebe.

Privolitev je dana izključno svobodno in vsak, ki je vpleten v neko spolno dejavnost, si lahko kadarkoli premisli in reče ne. Spolne aktivnosti ali spolni odnos brez privolitve so spolno nasilje oziroma posilstvo.

Samo jasen »da« pomeni privolitev.

V Sloveniji se po podatkih policije iz leta 2017 vsakih 20 ur zgodi posilstvo, spolno nasilje ali spolna zloraba. V minulem letu je bilo policiji prijavljenih 432 primerov spolnega nasilja. Veliko več spolnega nasilja ostaja neprijavljenega. Po evropskih ocenah več kot 80 odstotkov žrtev spolnega nasilja ne prijavi.

Pesem Ina opisuje vsakodnevno situacijo, kjer 19-letna študentka Ina po spletu okoliščin postane žrtev spolnega nasilja in za vedno ostane sama s svojo zgodbo. Z Društvom SOS telefon se je Nipke, kot je dejal, združil v poslanstvu proti spolnemu nasilju in upa, da bo pesem pripomogla pri ozaveščanju.

Vodja programov Društva SOS telefon Špela Veselič je poudarila, da je nujno za kakovostno pomoč žrtvam nasilja, da jim verjamemo. Vedno znova morajo dobiti sporočilo, da je za nasilje kriv in odgovoren izključno povzročitelj nasilja. Občutki krivde so pri osebah, ki so doživele spolno nasilje, zelo intenzivni, zato je po njenih navedbah pomembno, da z mladimi spregovorimo o privolitvi in rušimo spolne stereotipe.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDravle Rec.

Sorodni članki

Back to top button