Študentska politika

Bo Dunaj odrezal Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju?

Slovenske študente in študentke na Dunaju v minulih dneh pesti novica o predlogu prenehanja financiranja Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju. Kje tiči razlog za tovrsten predlog?

20. septembra sta občinska svetnika Maxmilian Krauss in Stefan Berger predstavila predlog o ukinitvi Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD). Svetnika, sicer oba člana svobodnjaške stranke (FPÖ), sta društvo opisala kot levo ekstremistično.  Zahtevala, sta da od Magistratskega oddelka 7-kultura društvo več ne prejema nikakršnih sredstev.

V nasprotju z ustavo Avstrije

Kritika, ki leti na KSŠŠD kot del slovenske narodne skupnosti, je v nasprotju z ustavo Avstrije. Ta državo in občine namreč zavezuje k podpori raznolikosti narodov v državi. Predlog FPÖ, da se preneha finančno podpirati edino slovensko društvo na Dunaju, ni samo nesprejemljiv, pač pa tudi protiustaven. Nedopustno je tudi nizkotno označevanje oseb, povezanih z društvom KSŠŠD, sploh kadar gre za oznake brez konkretne podlage in primerov. Vse skupaj izraža nestrpnost do predstavnikov slovenske manjšine v Avstriji in je skrajno zaskrbljujoče.

Študentska organizacija Slovenije je že zavzela svoje stališče in stoji ob strani KSŠŠD. Podpirala bo njihove napore za ohranitev društva in njihovo vlogo pri spodbujanju demokratičnih enot. Ob tem k odzivanju na situacijo pozivajo tudi ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mateja Arčona.

KSŠŠD, Dunaj, študentje, financiranje
Bodo slovenski študentje na Dunaju ostali brez (finančne) podpore?

Izjava KSŠŠD

V uradni izjavi KSŠŠD zagotavlja, da je njihovo antifašistično delo in delo proti zgodovinskemu revionizmu še vedno pomembno in aktualno. Tudi z vidika naraščujočih glasov v prid desnim in skrajno desnim strankam, kot je FPÖ. Izpostavljajo tudi, da poteza FPÖ ni le škandal zaradi kritike antifašizma in feminizma, pač pa tudi zaradi kritike proti njihovemu društvu kot delu slovenske narodne skupnosti.

V izjavi izpostavljajo še, da je označevanje oseb za “nasilneže in kriminalne storilce” nedopustno in preprosto nesramno. Ob tem je treba izpostaviti še, da gre za ljudi, ki se (z dobrodelnim delom) zavzemajo za svoje pravice, se bavijo z zgodovino, opravljajo spominsko delo in se zavzemajo za slovensko narodno skupnost.

Kako naprej?

V KSŠŠD so zapisali, da je tovrstna vloga ponovni napad na slovensko narodno skupnost in je del dolge tradicije protimanjšinske politike v Avstriji, zlasti s strani FPÖ. Avstrija še vedno ni varna zaveznica v boju proti desničarskemu ekstremizmu. Za KSŠŠD je tako po stotih letih delovanja pomembno, da z antifašistično držo nadaljujejo boj za boljšo prihodnost in proti vsakršnemu pojavu fašizma.

Podporo KSŠŠD-ju so izrazili tudi nekateri dunajski svetniki stranke Zeleni in alternativni študentje ter generalna sekretarka avstrijskih Zelenih, koroška Slovenka Olga Voglauer.

Rebeka MIKŠA
Unsplash

 

Rebeka Mikša

Novinarka
Back to top button