NoviceŠtudentska politika

Kaj mladim v Mariboru obljubljajo kandidati za župana?

V kompleksu Pekarne, v dvorani Gustaf, je potekalo soočenje kandidatov za župane Mestne občine Maribor (MOM). O problematikah, aktualnih za študente in mlade, so spregovorili Saša Arsenovič, Marko Slavič (v imenu dr. Vojka Flisa), Lidija Divjak Mirnik in Vladimir Šega.

Prihodnjo nedeljo, 20. novembra, bodo potekale lokalne volitve, na katerih bomo izbirali bodoče župane. Za MOM jih tokrat kandidira kar 15. In nekaj izmed njih se je predstavilo na včerajšnjem soočenju.

Soočenje Študent, kakšen bo tvoj Maribor? se je odvilo v sklopu dogodkov oz. volilnega maratona Radia Študent, ki po vsej Sloveniji organizira srečanja s kandidati za župane. Ta srečanja potekajo v sodelovanju z organizacijami in prizorišči, pomembnimi za lokalna okolja, na katerih delujejo. Vsem pa je skupno tudi to, da se na njih osredotočajo predvsem na tematike, ki se neposredno tičejo študentov in mladih.

Mariborsko soočenje je potekalo v kompleksu Pekarne, v dvorani Gustaf, v sodelovanju Radia Študent in Zavoda Marš. Na njem so spregovorili neodvisni kandidat in aktualni župan MOM Saša Arsenovič, Marko Slavič (v imenu dr. Vojka Flisa, Gibanje Svoboda), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti) in Vladimir Šega (Levica).

lokalne volitve, volitve, kandidati za župana, Saša Arsenovič, Lidija Divjak Mirnik, Marko Slavič, Vladimir Šega
Soočenje je bilo možno spremljati tudi na daljavo – preko prenosov na spletu in Radiu Študent ter Marš.

“V čast prostoru, v katerem se nahajamo” se je soočenje po predstavitvi kandidatov začelo z razglabljanjem o problemu selitve Kulturnega centra Pekarna. Kandidati so bili pri tem enotni, da je območje kraj bogate zgodovine, posebne energije in pomembne subkulture, ob tem pa je poleg številnih interesov seveda težko iskati optimalne rešitve. Kandidat Levice, Šega, je izpostavil, denimo, da naj se pred Pekarno, “srcem in dušo mesta”, zaradi potencialnih potreb bližnje bolnišnice prej premikajo vsebine, ki za mesto niso tako potrebne.

Kje bomo živeli mladi?

Naslednja tema je bila stanovanjska problematika. Kandidati so bili enotni tudi pri pozitivnem dojemanju zadružnih stanovanjskih sistemov za soodgovorno medgeneracijsko sodelovanje. Kandidatka Liste za pravičen razvoj je ob tem poudarila, da je poleg sodelovanja z državo na tem področju potrebna tudi sprememba naše miselnosti, aktualni župan pa je pri tem nanizal nekaj že aktualnih in bodočih občinskih projektov, ki problematiko že rešujejo in izpostavil pomen družbenega prepletanja – ne ozirajoč na starost in prihodke občanov.

lokalne volitve, volitve, kandidati za župana, Saša Arsenovič, Lidija Divjak Mirnik, Marko Slavič, Vladimir Šega
Kandidati so enotni v podpiranju zadružništva.

Stanovanjska problematika pa je v veliki meri povezana tudi s študentskim življenjem v univerzitetnem Mariboru. Da je naša univerza “ključ razvoja mesta” je izpostavil kandidat za mestnega svetnika Slavič, ob navedbi, da število študentov pri nas upada, pa je župan Arsenovič pojasnil, da skupno število vpisov v javne in zasebne izobraževalne zavode ostaja isto, ob tem pa celo naraščajo vpisi v vrtce in šole.

Ob koncu so se kandidati dotaknili še problematike javnega prometa pri nas in poklepetali z obiskovalci, ki jih je zanimalo še kaj več.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button