NoviceTehnologija

Sam popravi svoj aparat! To se res da? Itak, da se da!

V duhu pred kratkim sprejetega pogajalskega stališča novih pravil EU, ki bi potrošnike spodbudila k popravilu naprav namesto k nakupu novih, so v družbi Zeos pripravili serijo videoposnetkov, s pomočjo katerih se lahko uporabniki naučijo sami popraviti aparate. Javnosti so jih predstavili na ponedeljkovem dogodku v Ljubljani.

Videoposnetkov je sto. Nastali so v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno ter so pod naslovom Itak, da se da dostopni na spletni strani družbe Zeos in na njenem YouTube kanalu, so sporočili iz Zeosa.

Emil Šehić iz Zeosa je na predstavitvi videoposnetkov poudaril, da njihov namen ni nadomestitev dela serviserjev. Z njimi želijo po eni strani posameznikom nuditi orodja in znanje za reševanje manjših težav, ki se lahko pojavijo pri uporabi aparatov in tako spodbujati podaljševanje življenjske dobe aparatov. Po drugi strani pa želijo vplivati na sodelovanje z lokalnimi servisi, je dodal.

Videoposnetki tako predstavljajo povezavo med pristopom “naredi sam” ter strokovnim servisiranjem. Le tako lahko namreč skupaj prispevamo k bolj trajnostni in funkcionalni rabi gospodinjskih aparatov, so prepričani avtorji.

Nekateri potrošniki poskušajo aparate popraviti že danes. Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije je povedal, da so v njihovi anketi, ki so jo izvedli spomladi letos na vzorcu 500 oseb, ugotovili, da se 15 odstotkov anketiranih potrošnikov že danes loti popravila samih ali s prijatelji. “Verjamemo, da lahko z boljšo zasnovo izdelkov in uporabo več standardnih delov ta delež še povečamo in s tem deloma razbremenimo tudi servisne službe,” je dejal.

Predstavitev videov skoraj sovpada s pred kratkim sprejetim pogajalskim stališčem v EU o novih ukrepih za krepitev pravice do popravila in zmanjšanje vpliva množične potrošnje na okolje. Cilj nove direktive, ki nastaja, je spodbuditi popravilo in ponovno uporabo, kadar je blago z napako mogoče popraviti, in sicer bodisi v okviru zakonskega jamstva ali po njegovem izteku.

Se skeptičen, ali se da popraviti tvoj aparat? Itak, da se da.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button