Tehnologija

Jutri bo potekala čistilna akcija digitalnih smeti #DigitalCleanUpDay

Verjetno svojo delovno mizo in svojo sobo očistiš kar pogosto, kaj pa svoje digitalne naprave? 18. marca se pridruži čistilni akciji, v kateri se lahko znebiš digitalnih smeti!

Ekologi brez meja letos vabijo, da spomladanskim čistilnim akcijam dodamo še eno – izjemno preprosto in gotovo najlažjo čistilno akcijo na svetu. Akcijo čiščenja digitalnih smeti.

»Pomlad ni čas samo za tradicionalne čistilne akcije v naravi, temveč tudi čiščenje naših digitalnih smeti – to akcijo lahko opravimo kar v udobju domačega naslonjača, zato je za mnoge to najlažja čistilna akcija na svetu,« povedo Ekologi brez meja in povabijo, da se 18. marca, na #DigitalCleanUpDay pridružite.

»V digitalnem svetu je, podobno kot v našem okolju, ogromno odpadkov. Digitalni odpadki so nepotrebna e-pošta, datoteke, aplikacije, dvojniki fotografij in videoposnetkov,« opomnijo in dodajo: »Četudi smo na te stare digitalne odpadke že zdavnaj pozabili, njihove varnostne kopije na strežnikih še vedno porabljajo energijo.«

Čiščenje digitalnih naprav ima neposreden učinek na okolje

Kdo bi si mislil, da lahko prav z izbrisom nepotrebnih datotek in podatkov iz naših elektronskih naprav vplivamo na znižanje našega ogljičnega odtisa, preseneča pa tudi podatek, da so v lanskem letu vsi udeleženci akcije izbrisali več kot 530 tisoč GB podatkov, kar pomeni 133 ton emisij CO2 manj!

Pri čistilni akciji si pomagaj z navodili, ki so jih pripravili Ekologi brez meja. Če boš sodeloval_a, do 30. marca na info@ocistimo.si sporočiti, koliko podatkov si izbrisal_a!

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button