Tehnologija

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah: letos prijavljenih za 14 milijonov prevar

Prihodnji teden bomo obeležili mednarodni teden ozaveščanja o prevarah. Policija je letos prejela že 790 prijav s skupnim oškodovanjem blizu 14 milijonov evrov. Poznavalci so zato pozvali k preventivnemu ravnanju: preverjanju pošiljatelja, povezave in priponke.

Na dogodku z naslovom Zlorabe na področju elektronskega poslovanja je bilo govora o spletnih zlorabah. Direktorica Združenja bank Slovenije (ZBS) Stanislava Zadravec Caprirolo je opozorila, da kar 44 odstotkov Evropjcev ne obvlada osnovnih digitalnih veščin. Vsak dan se v Evropi zabeleži 4000 digitalnih napadov, 95 odstotkov vseh pa je povezanih z neosveščenostjo, je razkrila.

David Gracer iz uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi je povedal, da so spletne goljufije od izbruha pandemije covida-19 v skokovitem porastu. Lani je bilo v Sloveniji več kot 600 prijav s skupnim oškodovanjem v višini več kot 12 milijonov evrov, letos pa so prejeli že 790 prijav s skupnim oškodovanjem blizu 14 milijonov evrov.

Investicijska vlaganja, nigerijske in romantične prevare

Najpogosteje gre za investicijska vlaganja (kriptovalute), ko spletni goljufi pokličejo uporabnike in jim priporočajo vlaganja v določene sheme. Na podjetja goljufi ciljajo pri vrivanju v poslovno komunikacijo (BEC). V teh primerih prevzamejo identitete prodajalcev in jih napeljejo k plačilu naročene robe na nek drug tekoči račun.

Dogajajo se tudi goljufijami z nikoli dostavljenimi artikli, ko uporabniki prek nepreverjenih spletnih strani naročajo poceni artikle, po katerih je v danem trenutku veliko povpraševanja, dandanes denimo pelete.

Pogoste so romantične in nigerijske prevare. Pri prvih goljufi vzpostavljajo stik s starejšimi osamljenimi ženskami, se pogovarjajo z njimi prek različnih aplikacij, nato pa jih začnejo prositi za pomoč v obliki nakazil. Pri drugih pa se predstavljajo kot bankirji, direktorji, dobitniki lota, pri čemer uporabnikom obljubljajo priložnosti za pridobitev veliko denarja in vabijo k nakazovanju sredstev.

Ugodni krediti, lažna tehnična pomoč, phising

Tukaj so še druge prevare: ponujanje ugodnih kreditov prek različnih spletnih oglasov, za katere se pred izplačilom, do katerega ne pride, zahteva plačilo zavarovalnih ali notarskih stroškov, ter lažno tehnično pomoč. Goljufi uporabnike kontaktirajo z lažno novico, da je njihov računalnik okužen, jih napeljejo k namestitvi programov za oddaljen dostop do računalnika in razkritju podatkov za dostop do spletne banke, kar se konča z izpraznitvijo bančnega računa.

Mnogokrat gre tudi za phising podatkov za dostop do elektronskih bank. Prevara poteka preko pošiljanja sporočil SMS in elektronske pošte v imenu bank, v katerih se skrivajo povezave do lažne spletne banke. Uporabnik misleč, da gre za njegovo spletno banko, vtipka podatke, ki jih goljufi izkoristijo za prenakazila njegovih sredstev, običajno v tujino.

Denarna sredstva v spletnih goljufijah so običajno izgubljena za vedno. Prav zato je posebej pomembno osveščanje. Prevare so pogosto tehnično povsem nezahtevne, temeljijo pa na psihologiji prestrašiti uporabnika, da mora hitro odreagirati, posredovati podatke, sicer se mu bo blokiralo bančni račun, zbrisalo maile … Vsem je svetovala preventivni ukrep 3P: preveriti pošiljatelja, povezavo in priponko. Nekaj navodil najdeš tudi tukaj.

Obeležili bomo mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, ki bo potekal med 14. in 18. novembrom, je svetovno priznan dogodek, ki strokovnjakom za boj proti prevaram in širši javnosti ponuja priložnost, da se združijo in si ogledajo, kako daljnosežne so lahko posledice prevar. Javnost spodbuja naj proaktivno prevzame korake za zmanjšanje vpliva prevar s spodbujanjem ozaveščenosti in izobraževanja o boju proti prevaram.

V okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah v organizaciji Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru izvajajo raziskavo o stališčih študentov ter študentsko anketo na temo “Dojemanje prevar in korupcije ter kriteriji določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov v Sloveniji“. Rezultate bodo predstavili javnosti na otvoritveni slovesnosti. Anketo lahko izpolniš tukaj.

V času med 12. in 18. 11 se bodo odvijale tudi različne aktivnosti namenjene osvetlitvi problematike – predavanja, webinarji, študentska tekmovanja. Celoten program najdete tukaj.

STAkrog, Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button