Prehrana

Mariborčani ulovili sevniški krožnik

Študenti predstavili delo na projektu Po kreativni poti do znanja

V sodelovanju z Univerzo v Mariboru je v Sevnici potekal projekt Po kreativni poti do znanja – Na lovu za sevniškim krožnikom: kulinarična dediščina kot gonilo trajnostnega razvoja turizma v občini Sevnica.

Cilj projekta, v katerem so sodelovali študenti Fakultete za turizem UM, Helena Horvat, Marko Ogorelc, Ines Mlakar, Maja Vodišek, Nika Kramžar in Tamara Golavšek, ter Fakultete za logistiko UM, Joži Močivnik in Mihael Medved, z mentorjema z omenjenih fakultet doc. dr. Jasno Potočnik Topler (vodja projekta) in izr. prof. dr. Andrejem Liscem ter delovno mentorico Sabino Repovž z Domačije Repovž, je bil pripraviti sevniški krožnik v več različicah – tudi ob spremljavi značilne lokalne pijače, ki ustreza izboru sestavin na krožniku, vse z namenom uvrstiti krožnik v turistično ponudbo, omogočiti njegove različne izpeljave in povezati turistične ponudnike.

Sevniški krožnik predstavlja tipično sevniško jed, pripravljeno iz sevniških sezonskih lokalnih sestavin, ki bi bila v različnih oblikah na voljo pri različnih sevniških ponudnikih. Ko bi si na primer gost zaželel poskusiti kaj tipično sevniškega, bi mu lahko ponudili sevniški krožnik, ki bi se seveda razlikoval glede na letne čase in ustvarjalnost ponudnikov.

Na predstavitvi so poleg študentov in mentorjev sodelovali sevniški gostinci in ponudniki Restavracija Ajda, Sirarstvo Dimec, BMM d. o. o. Gabaroni testenine z okusom, Slavica Grobelnik s Turistične kmetije Grobelnik in Kmečka zadruga Sevnica, dogodek sta podprla Javni zavod KŠTM Sevnica z direktorico Mojco Pernovšek in Občina Sevnica, zbrane pa sta pozdravila tudi župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano doc. dr. Jože Podgoršek. Dogodek so s pesmijo pospremili pevci okteta Jurija Dalmatina iz Boštanja.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button