Kultura

Podelitev oskarjev: nagrade za 8 kategorij bi podelili pred prireditvijo v živo

Ameriška filmska akademija je slabe štiri tedne pred podelitvijo oskarjev z novim načrtom glede 94. podelitve zlatih kipcev povzročila razburjenje v filmski industriji. Po njem naj bi nagrade v osmih od 23 kategorij, vključno z nagrado za filmsko glasbo, montažo in kratki film, podelili pred začetkom gala prireditve v živo v Gledališču Dolby.

Kot je akademija po pisanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na ameriške filmske revije, v pismu obvestila svoje člane, naj bi med prireditvijo predvajali le izvlečke zahvalnih govorov nagrajencev. S tem želi akademija na običajno tri ure trajajoči podelitvi oskarjev zagotovili več prostora za zabavo, glasbene nastope in poklone filmom, je pismo povzela revija Hollywood Reporter. Načrti akademije so takoj naleteli na kritiko podeljevalcev oskarjev.

Ameriško združenje filmskih urednikov je v izjavi zapisalo, da je zelo razočarano. Montažerji si zaslužijo enako pozornost kot drugi ustvarjalci pri produkciji filma. Tako pa bi se ustvaril razredni sistem, je obžaloval režiser Ben Proudfoot, ki je nominiran za oskarja v kategoriji kratkih dokumentarnih filmov. Številni člani akademije so prav tako izrazili nestrinjanje.

O skrajšanem času slovesnosti je filmska akademija razmišljala že leta 2019. Takrat je vladala ideja, da bo kipce v štirih kategorijah – za fotografijo, montažo, kratki igrani film in masko – podelila med oglasnim premorom in ne v živo. Zaradi nasprotovanja priznanih umetnikov je akademija popustila in se odpovedala načrtu.

Letošnja podelitev oskarjev bo 27. marca v gledališču Dolby v Hollywoodu. Vodile jo bodo komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes ter igralka Regina Hall.

STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button