Kultura

Dostop.si svetuje (summer edition): knjige, ki jih imaš končno čas prebrati

Juhu, konec izpitnega obdobja! Končno imaš čas, da prebereš vse knjige, ki jih nisi uspel, ker so nam profesorji znova in znova nalagali delo.

Izpitnega obdobja je končno konec! To pa pomeni, da imamo tudi študenti končno čas, da v roke vzamemo knjige, ki smo jih čez leto želeli prebrati, a nam je drugo (beri: študijsko) čtivo vzelo dragoceni čas. Zato ti Dostop.si svetuje pet knjig za vroče poletne dni.

Taylor Jenkins Reid – Daisy Jones in skupina The Six

Če si ljubitelj rocka, L.A.-ja in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, je to knjiga zate. V obliki intervjuja knjiga sledi skupini The Six in divji Daisy Jones. Skupino The Six vodi Billy Dunne, ki jo je ustvaril skupaj s svojim bratom. Daisy Jones pa odrašča v družini, kjer se starša pretirano ne zmenita zanjo, zato se premlada potika po vseh kotičkih L.A.-ja, kjer si tudi ustvari uspešno kariero kot pevka. Kmalu pa producenti ugotovijo, da je Daisy Jones s skupino The Six kombinacija, ki poleg slave prinese še marsikaj več.

Andrzej Sapkowski – Veščec

Svetovna fantazijska uspešnica, ki je najprej zaslovela kot video igrica, knjigam pa je slavo znova prinesla Netflixova adaptacija, ima zdaj končno slovenski prevod, zato ni več izgovorov. Poletje je kot nalašč, da se z Geraltom odpraviš na magično potovanje po krajih, ki nosijo številna znana imena (med njimi je tudi Maribor) ter se skupaj z njim spopadeš z raznimi pošastmi, rešuješ princese in se podaš njegovi usodi naproti.

Jane Austen – Prevzetnost in pristranost

Poletje je tudi čas, ko lahko končno vzameš v roke tisto klasiko, za katero si že leta in leta govoriš, da jo boš prebral. Prevzetnost in pristranost je lahkotna romanca, ki nas popelje na čudovito angleško podeželje. Počasna romanca med Elizabeth in gospodom Darcyjem je kot nalašč za dopust, ko se želiš sprostiti in odplavati v romantično življenje nekoga drugega.

Delia Owens – Tam, kjer pojejo raki

Obstajajo tudi knjige, ki zahtevajo izkušenega bralca, a vseeno sodijo v poletne dni. Tam, kjer pojejo raki nas popelje v Severno Karolino in močvirsko okolje. Tam spoznamo mlado Kyo Clark, ki je v močvirju odraščala popolnoma sama. Nekega dne pa si hrepeneče zaželi človeškega stika. In tukaj se začne zgodba, ki poje prelepo odo naravi Severne Karoline in je kot nalašč za vroče poletne dni.

Gabriel García Márquez – Sto let samote

Še ena knjiga, ki pade v kategorijo: od nekdaj sem si jo želel prebrati, pa nikoli nisem imel časa. Kar se na prvi pogled zdi kar velik zalogaj s prepoznavanjem imen, ki se skozi generacije vedno znova ponavljajo, čar knjige leži ravno v tem: majhnem mestu, kjer se vsi poznajo, likih, ki jih bomo vzljubili in sovražili ter nenavadnih dogodivščinah, ki se prebivalcem mesta zdijo popolnoma normalne. Sto let samote ni knjiga za vsakogar, je pa knjiga, za katero si je vredno vzeti čas.

Marina Bajić
Instagram, Unsplash

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button