IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: nasveti za izpitno obdobje

Bliža se konec semestra in če še nisi, je čas, da pričneš misliti na izpitno obdobje. Še posebej, če si eden izmed brucev, ki bodo imeli letos prvič priložnost spoznati študijsko življenje.

Tri izpitna obdobja

V študijskem letu so tri izpitna obdobja, med katerimi ni predavanj, saj so namenjena le opravljanju pisnih in ustnih izpitov. Prvo izpitno obdobje te čaka že po koncu prvega semestra (januar – februar), drugo po koncu poletnega (junij – julij), nekateri študenti pa obveznosti opravljajo še v jesenskem obdobju (avgust – september).

Pri vsakem predmetu moraš opraviti obveznosti, ki so sestavljene iz predavanj in vaj. Na vajah boš moral sproti oddajati naloge in poročila ali pa asistenta obveščati o napredku pri večjem projektu oz. seminarski nalogi. Snov, ki jo boš spoznal na predavanjih, boš moral predelati za izpit, ki bo skupaj z opravljenimi vajami tvoril končno oceno pri tem predmetu.

Kaj so to kolokviji, predroki in izpitni roki?

Če imaš srečo, boš med semestrom pisal več delnih testov oz. kolokvijev, ki lahko na koncu nadomestijo pisanje izpita. To pomeni, da se boš moral snov predmeta naučiti po delih in med izpitnim obdobjem ne boš preobremenjen s celotno vsebino naenkrat.

Morda pa predmeta ne boš mogel opraviti s kolokviji ali pa bodo ti celo obvezni in bodo šteli kot pogoj za pristop k izpitu. Dobro je, da se pozanimaš, ali moraš za opravljen izpit oz. pristop k izpitu pozitivno pisati vse kolokvije ali je dovolj le pozitivno povprečje vseh kolokvijev.

izpitno obdobje, izpitnim obdobjem, izpitnega obdobja, kolokviji, kolokvij, vaje, predavanja, izpit, kolikorat lahko opravljam izpit, kdaj mora profesor objaviti rezultate
Predmet skušaj opraviti s kolokviji. Kasneje v semestru si boš hvaležen.

Izpit je lahko ustni ali pisni, profesor pa mora razpisati vsaj tri izpitne roke. Nekateri dodajo še predrok, ki je ponavadi na urniku kak teden ali dva pred pričetkom izpitnega obdobja. Rezultate mora profesor objaviti najkasneje 8 dni po pisnem izpitu ali nekoliko kasneje, če je izpit pisalo več kot 100 študentov. Več o preverjanju in ocenjevanju znanja si lahko prebereš v pravilniku UM, oglej pa si tudi spodnji video.

Če se ti zdi, da si bil krivično ocenjen, lahko greš na vpogled popravljenega izpita, lahko pa vložiš tudi ugovor. Pred tem je vseeno dobro, da si seznanjen s pravilnikom UM in svojimi pravicami ter dolžnostmi.

Pa še nekaj nasvetov izkušenega študenta

  • V kolikor se ti ponudi možnost, da predmet opraviš s kolokviji, jo zagrabi z obema rokama.
  • Izkoristi vsak razpisan predrok. Tvoje izpitno obdobje bo tako manj natrpano in imel boš dovolj časa, da se posvetiš vsakemu predmetu posebej.
  • Redno obiskuj vaje, četudi nisi prisoten na predavanjih. Mnogokrat se tam naučiš veliko več kot na predavanjih.
  • Če se ti zdi, da bi moral izpit ali kolokvij pisati bolje, pojdi na vpogled in se pogovori s profesorjem. V najslabšem primeru ne boš izboljšal ocene, se boš pa naučil, kje si storil napako.
  • Pravočasno se prijavi na izpit preko sistema AIPS. Prijaviš se lahko najkasneje 4 dni pred izpitom, odjaviš pa 2 dni prej.

Članek je bil prvotno objavljen 6. oktobra 2020.

Urška JAKOPIN
Unsplash
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button