Izobraževanje

Šarec na obisku na UM

Predstavljena vesoljski projekt TRISAT in raziskovalni projekt RESYNTEX.

Univerzo v Mariboru (UM) je obiskal predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, kjer ga je, skupaj s svojo ekipo, sprejel rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič.

Namen obiska sta bili seznanitev predsednika Vlade RS z vizijo razvoja UM in njenih podpornih dejavnosti ter predstavitev nekaterih uspešnih znanstveno-raziskovalnih aktivnosti univerze. V okviru obiska sta bila predstavljena tudi uspešna projekta UM, vesoljski projekt TRISAT in raziskovalni projekt RESYNTEX. Predsednik vlade si je nato ogledal še Maistrovo knjižnico, ki je del posebnih zbirk Enote za domoznanstvo Univerzitetne knjižnice Maribor.

UM je s svojimi 19 članicami (17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico in Študentskimi domovi) druga največja in najstarejša univerza v Sloveniji z izredno pomembno vlogo v regiji. Je avtonomna, znanstveno-raziskovalna in izobraževalna ustanova, katere namen je odkrivanje in prenašanje znanja na področju humanistike, družboslovja, tehnike, ekonomije, medicine, naravoslovja, prava, pedagoških ved in umetnosti v širšo družbeno skupnost. Njena usmeritev je v pridobivanju najboljših študentov in ustvarjanju razvojnega okolja, kjer je doma odličnost v vseh pogledih. Posebna pozornost, ki jo UM namenja prenosu znanja v gospodarstvo, je prepoznana tudi v mednarodnem okolju, saj se po mednarodnih lestvicah v zadnjih letih uvršča med 3 odstotke najboljših univerz na svetu.

Namen obiska sta bili predstavitev vizije razvoja UM in njenih podpornih dejavnosti ter predstavitev nekaterih uspešnih znanstveno-raziskovalnih aktivnosti univerze.

Projekt TRISAT je izobraževalna vesoljska misija UM, ki vzpostavlja medsebojno sodelovanje med slovenskimi univerzitetnimi študenti in slovensko vesoljsko industrijo, temelječ na prenosu znanja in tehnologij med univerzitetnim in gospodarskim okoljem z vzpodbujanjem vzajemnega sodelovanja. Projekt pomeni pomemben korak internacionalizacije slovenske vesoljske industrije z ovrednotenjem njene tehnologije, promocijo vesoljskega inženirstva in vzpodbujanje mednarodnega sodelovanja. Inovativna minimizacija sistemov in tehnološka demonstracija TRISAT misije bosta zagotovili kompetenco trga za slovenske vesoljske proizvode.

Raziskovalni projekt RESYNTEX razvija inovativne tehnologije za krožno gospodarstvo z idejo, da se iz različnih vrst naravnih in sintetičnih odpadkov razvija nove izdelke. Konec leta bo v okviru projekta postavljena tudi demonstracijska linija, kjer bodo predstavljeni vsi tehnološki postopki kemijske in biokemijske razgradnje tekstilnih odpadkov naravnega in sintetičnega izvora za obdelavo 100 ton odpadkov letno. Takšna linija je edinstvena v Evropski uniji in na svetu ter pomeni velik doprinos tako Vzhodne kohezijske regije kot celotne Slovenije h globalni problematiki reševanja problema odpadkov. Pri projektu sodeluje 20 mednarodnih partnerjev, med njimi trije iz Slovenije.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780UM

Sorodni članki

Back to top button