IzobraževanjeZdravjeŽivljenjski slog

Projekt Kako si? letos o odnosih

Projekt Kako si? že 15 let širi še kako potrebno znanje in v prostor splošne javnosti prinaša spoznanja o duševnem zdravju. Letos se v okviru projekta vse vrti okoli odnosov.

Kako si? je izobraževalni projekt, ki ga ob svetovnnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, organizira Društvo študentov psihologije Slovenije v sodelovanju z Društvom študentov psihologije Maribor.

Namen in poslanstvo projekta

Projekt Kako si? vsako leto ponuja raznolike aktivnosti, s katerimi študentje psihologije ob pomoči strokovnjakov splošno javnost ozaveščajo o problematiki, vezani na duševno zdravje. Splošni javnosti želijo predstaviti in ponuditi širok spekter aktivnosti in vsebin povezanih z duševnim zdravjem, s katerimi želijo informirati, poučiti in pomagati. Ob tem opozarjajo na trenutne družbene in socialne razmere ter aktivno (psihično in fizično) spoprijemanje z njimi. Projekt študentom omogoča, da že v času študija aktivno pridobivajo dodatno znanje in izkušnje s področja, ki ga študirajo, študenti pa aktivno delujejo v smeri ozaveščanja ljudi k boljšemu duševnemu zdravju.

Tudi ime projekta Kako si? izhaja iz želje po opozorilu na osnovni pomen tega vprašanja, ki je po mnenju psihologov v vsakdanji komunikaciji izgubil pomen in postal zgolj vsakodnevna fraza. Z imenom nas skušajo opomniti na to, da svoje bližnje, pa tudi sebe kdaj iskreno vprašamo, kako smo. S tem pokažemo, da nam je mar. Tako zase, kot za ljudi, ki so okoli nas.

Kako si v odnosih?

Letošnji slogan projekta se glasi Kako si v odnosih? V tem tednu, ki se vrti okoli duševnega zdravja, so se zvrstila predavanja, okrogle mize, delavnice in športni dogodki na temo medsebojnih odnosov. Organizatorji verjamejo, da posamezniki rastemo skupaj z drugimi in drug ob drugem. Osrednji namen letošnjega projekta je torej ozaveščati o pomenu odnosov, v katere smo vsakodnevno vključeni in pomembno vplivajo na naše delovanje in duševno zdravje.

V Mariboru smo lahko uživali na akrojogi in filmskem večeru, svoje znanje pa širili z obiskom stojnice na Vodnikovem trgu, še danes pa lahko ob 17. uri obiščeš predavanje o vplivih partnerskih odnosov na čustveni razvoj otrok.

Filmski večer ob filmu “Her”

Ker živimo v času, ko se je robot že skoraj povsem približal človeškemu vedenju, se velikokrat vprašamo, ali lahko človek splete pristen odnos s tistim, kar je vedno bolj aktualno – umetno inteligenco.

Mariborski študentje psihologije so sredino popoldne popestrili s filmskim večerom. V objemu amfiteatra Filozofske fakultete smo se družili ob ogledu filma “Her”, ki skozi romantično dramo prikazuje prav to. Pristnost (romantičnega) odnosa med človekom in robotom. Film na svojevrsten način predstavlja prednosti novih tehnologij in odnosov, ki jih lahko gradimo z njeno pomočjo, hkrati pa okrepi zavedanje, da je le odnos s sočlovekom lahko zares pristen in neminljiv.

Ob koncu ogleda filma smo imeli priložnost prisluhniti še pogovoru z asistentom Nejcom Plohlom, sicer doktorskim študentom na Oddelku za psihologijo Univerze v Mariboru. Spregovoril je o prednostih in slabostih, ki jih prinaša sodobna tehnologija. Dotaknil pa se je tudi teme o prihodnosti navezovanja odnosov med človekom in visoko tehnologijo.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA
ikona snemalec YouTube

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button