ZdravjeŽivljenjski slog

Kako si? Si pripravljen, da na to vprašanje tokrat odgovoriš iskreno?

Projekt Kako si? Društva študentov psihologije Slovenije poteka že 15. leto zapored in združuje študente v obeležitvi Svetovnega dneva duševnega zdravja. Letošnja tema poudarja usklajenost med duhom in telesom.

Društvo študentov psihologije Slovenije (DŠPS) ti postavlja vprašanje: kako si? Kot sami pravijo, večkrat mehansko odgovorimo: v redu, pa ti? Ampak, ali smo res v redu? Ob 10. oktobru, Svetovnemu dnevu duševnega zdravja, so do tebe pripeljali projekt Kako si? In tokrat pričakujejo, da odgovoriš iskreno, sami pa ti bodo pomagali, da prideš tako daleč.

Študenti študentom

Projekt Kako si? je nastal s strani DŠPS z namenom, da bi člani ozaveščali, sploh mlade študente, o pomembnosti duševnega zdravja. Vsako leto se odvija v tednu, ko poteka tudi Svetovni dan duševnega zdravja. Vsako leto pa izberejo tudi osrednjo temo projekta, okrog katere se nato vrtijo številne delavnice in predavanja. Letošnja tema, 15. zapored, se glasi: Usklajeno z duhom in telesom.

Pri DŠPS verjamejo, da je duševno zdravje prav tako pomembno kot telesno, zato se je o njem potrebno izobraževati in ga pravilno negovati.

Kako vzpostaviti stik s samim seboj

Projekt, ki poteka vzporedno v Mariboru in Ljubljani, želi poudariti predvsem, kako pomembno je ravnovesje med duševnim in telesnim zdravjem, okrog česar se je vrtela tudi letošnja tema. Prva delavnica je potekala na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, na temo čuječnosti in pod vodstvom Janje Tekavc. Obiskovalci, povečini študenti, so lahko znova duševno in telesno vzpostavili stik sami s seboj in se osredotočili na prisotnost v danem trenutku. Delavnica je zaobjemala tudi številne vaje za raztezanje, ki so obiskovalce prizemljile v dani trenutek.

Univerzitetni športni center Leona Štuklja pa danes gosti delavnico joge, ki jo bo vodila Katja Lebar. Delavnica temelji na že tako poudarjeni usklajenosti med duhom in telesom. Joga je odličen nosilec za iskanje tega ravnovesja, saj spodbuja umirjene misli, ki jih je mogoče doseči skozi pravilno dihanje, in razgibano telo.

Delavnica s kratkim predavanjem o čuječnosti je potekala na Filozofski fakulteti in je omogočila študentom, da znova stopijo v stik s samim seboj.

Hrana je pomembno gorivo za možgančke in telo

Dogajanje bi se moralo zaključiti s strokovnim predavanjem na temo zdrave prehrane, ki bi moralo potekati v Univerzitetni knjižnici Maribor, a je zaradi bolezni predavateljice Tanje Pajk Žontar bilo odpovedano. Vseeno pa, opozarjajo pri DŠPS, ne gre zanemariti pomena zdrave prehrane v našem vsakdanjem življenju. Pravilna prehrana je pomembna tako za naše telo kot za naše možgančke in prispeva k njunemu popolnemu ravnovesju.

Delavnica s kratkim predavanjem o čuječnosti je zaradi bolezni potekala na daljavo, predavanje o zdravi prehrani pa je bilo iz enakega razloga odpovedano.

Projekti so vzporedno potekali tudi v Ljubljani. Nekaj dogodkov, kot so Dobrodelni pohod na Rožnik in dobrodelni koncert ob dnevu duševnega zdravja, je potekalo že prejšnji teden. V prihajajočih dneh pa je še mogoče uloviti številna predavanja in delavnice, med njimi tudi interaktivno predavanje o integrativni umetnostni terapiji in o vplivu prehrane in prehranskih dopolnil na duševno zdravje.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button