NoviceZdravje

Slovenske medicinske sestre praznujejo 100. let začetkov izobraževanja

V tem letu slovenska zdravstvena nega in z njo poklic medicinske sestre različnih izobrazbenih ravni in obeh spolov obeležuje 100. obletnico začetkov izobraževanja. V profesionalni skrbi za ljudi so se v tem stoletju dogajali veliki premiki, dosežen je bil pomemben razvoj stroke zdravstvene nege, so sporočili iz zbornice zdravstvene nege.

Kot so zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza), ki združuje več kot 16.800 članic in članov, so se za delo v preventivnih socialnovarstvenih ustanovah in bolnišnicah kot kurativnih ustanovah v Kraljevini SHS začele ustanavljati strokovne šole za področje zdravstvene nege.

Leta 1923 je bila ustanovljena Šola za sestre v okviru Zavoda za socialno-higiensko zaščito dece v Ljubljani, pouk pa so začeli izvajati 3. januarja 1924, zato ta datum predstavlja enega izmed prvih mejnikov v razvoju strokovnega zdravstvenega šolstva za današnji poklic medicinske sestre in stroko zdravstvene nege na Slovenskem.

V izobraževalni proces so vstopale ženske, ki so zaznamovale vzpon in razvoj poklica s svetlomodro in belo barvo delovne obleke. Imenovale so se zaščitne sestre. Najbolj prepoznavna zaščitna sestra predvojnega obdobja je Angela Boškin, ki je v času poklicnega dela močno prispevala k profesionalizaciji zdravstvene nege, so navedli.

Od leta 1946/47 v uporabi izraz medicinska sestra

V šolskem letu 1946/47 se je šola preimenovala v Šolo za medicinske sestre, od takrat se uporablja naziv medicinska sestra. Po letu 1951 se je začelo izobraževanje na višji stopnji in mnogo kasneje na univerzitetni ravni, ki danes poteka v več slovenskih središčih. Danes zapuščino predhodnic nadaljujejo in razvijajo tako ženske kot moški.

“Medicinske sestre smo nepogrešljive v zdravstvenem in socialnem varstvu ter imamo neprecenljivo vlogo tako v družinah in skupnostih kot družbi nasploh. Tega se pacienti zavedajo ter nam izkazujejo neizmerno hvaležnost in spoštovanje. Skrajni čas je, da se naše pomembne vloge zavejo tudi politika in politični odločevalci. Brez medicinskih sester, ki predstavljamo najštevilčnejšo poklicno skupino v zdravstvu, ni in ne bo delujočega zdravstvenega sistema, v katerem bo mogoče varno in kakovostno poskrbeti za vse paciente,” je navedla predsednica Zbornice – Zveze Monika Ažman.

Leto 1924 predstavlja pomemben mejnik v razvoju izobraževanja za poklic medicinske sestre in za stroko zdravstvene nege v Sloveniji, zato bo Pošta Slovenije v počastitev te 100-letnice 26. januarja izdala priložnostno poštno znamko, so še dodali.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button