IzobraževanjeKulskoZdravje

Na ŠOUM pomagali invalidnim študentkam

Študentke so prejele pomoč in pripomočke za lažji študij in življenje.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije trem študentkam predala pripomočke, ki jim bodo olajšale študij.

Med približno 14.000 študenti, ki študirajo na Univerzi v Mariboru (UM), obstaja zelo ranljiva skupina, ki ima za svoje delo in življenje drugačne potrebe kot večina študentov. Ti se zaradi različnih bolezni, ovir ali poškodb soočajo s težavami, ki si jih zdravi študenti sploh ne predstavljamo. Na ŠOUM se zavedajo, kako pomembno je, da je študij dostopen vsem, zato vsako leto študentom invalidom in študentom iz slabše situiranih družin namenijo pripomočke ali sredstva, ki jim olajšajo študentsko življenje.

Tako so v letu 2018 predstavniki ŠOUM in Solidarnostnega sklada v sklopu dobrodelne kampanje RABIM TE izpeljali različne dobrodelne dogodke in zbrali 3000 evrov, ki so jih podarili Študentskim domovom Univerze v Mariboru (ŠDUM). Predstavnica ŠDUM, Darja Kukovič, je pojasnila, da so z dobljenimi sredstvi 11 študentom iz družin s težjim gmotnim položajem omogočili plačilo dveh do šestih najemnin za bivanje. Vsi so bili izjemno veseli dobljenih sredstev, saj lahko zaradi njih nemoteno nadaljujejo študij v Mariboru.

V sklopu razpisa »Pomoč študentom invalidom« pa je ŠOUM trem študentkam invalidkam predal pripomočke in pomoč v skupni vrednosti 2262,95 evrov. Amadeja, ki živi s cerebralno paralizo in študira na Pedagoški fakulteti, je prejela hodulje na kolesih, ki ji bodo olajšale premikanje po fakulteti in do nje. Lucija, študentka podiplomskega programa na Pedagoški fakulteti, ki okreva po možganski kapi, se podobno kot Amadeja sooča s težavami pri hoji in premikanju, zato ji je ŠOUM podarila električno kolo, ki ga že pridno uporablja. Valentina pa študira na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in je prejela financiranje inštrukcij za angleščine, saj se sooča z motnjo avtističnega spektra, ki ji otežuje učenje.

Sredstva in pripomočke so predali Žiga Pirš, predsednik ŠOUM, Darija Močnik, vodja projekta Rabim te in predstavnica oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM ter Alenka Gajšt, predstavnica Društva študentov invalidov Slovenije. |
Luciji (levo), Amadeji (desno) in Valentini, ki se predaje ni mogla udeležiti, je ŠOUM letos pomagal s pripomočki in pomočjo v višini nekaj več kot dva tisoč evrov. |
Dekleti sta prejeli električno kolo in hodulje na kolesih, za lažjo pot do fakultete in po njej. |

  Alenka Gajšt, predstavnica Društva invalidov Slovenije, pravi, da je v društvo včlanjenih okoli 40 študentov invalidov iz UM ali Maribora, veliko pa je tudi takih, ki svojih težav ne prepoznajo ali pa se ne včlanijo. Nekateri so tudi preskromni, da bi se prijavili na razpis za pomoč, zato Žiga Pirš, predsednik ŠOUM, poziva, da v letu 2019 zberejo pogum in se prijavijo, saj so za pomoč študentom invalidom predvidena še višja sredsta.

  ŠOUM je tudi za leto 2019 že odprla razpis »Pomoč študentom invalidom«, na katerega se lahko študenti invalidi prijavijo skozi celotno leto oziroma do porabe sredstev. Študenti lahko za pomoč zaprosijo bodisi v obliki pripomočkov, učne pomoči, potnih stroškov, stroškov bivanja ali ostalih stroškov, ki nastanejo ob študiju. Razpis je objavljen na spletni strani Društva študentov invalidov Slovenije ter na soum.si, študenti svojo prijavo pošljejo na alenka@dsis-drustvo.si ali darija.mocnik@soum.si.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660Vid JERČIČ

  Sorodni članki

  Back to top button