IzobraževanjeNoviceŠtudentski vodnik

Pridi študirat v Maribor: pomembni datumi, ki si jih moraš zapomniti

Pred začetkom študija moraš urediti še nekaj podrobnosti. Ker si res ne želiš zamuditi vpisa na faks ali na podoben način izpasti iz "borbe" za študentski dom. Preveri nekaj pomembnih datumov, ki si jih je najbolje kar zapisati.

Za nami je februarski vikend informativnih dni, na katerem smo si lahko v živo ogledali fakultete. Zdaj smo (bodoči in sedanji) študenti nekoliko podrobneje izvedeli, kam se želimo odpraviti tega oktobra. Ob fakultetah smo si ogledali tudi študentske domove, s tem pa se je sprejemanje odločitev šele dodobra začelo.

Katerih datumov ne smeš pozabiti? Čeprav zveni nekoliko noro, ne bi verjel, koliko mladih dejansko pozabi na vpis. In ker ti odločitve ne želiš sprejemati zadnji trenutek, preveri, kdaj te letos čaka delo.

Beležke in telefone na plano – preveri datume za vpis na visokošolske zavode

V januarju smo že dočakali objavo razpisa za vpis na dodiplomski študij za študijsko leto 2024/2025, prav tako pa so za nami že informativni dnevi. Prvi prijavni rok se letos začenja 20. februarja. Ta bo trajal do 20. marca, v prijavi pa lahko izbereš največ tri študijske programe, pri čemer bo seveda upoštevan vrstni red izbranih programov.

Razpise za vpis lahko po članicah mariborske univerze podrobneje preveriš tudi na tej povezavi, kjer lahko najdeš tudi podrobnejša navodila o vpisovanju.

Življenje po faksu, 2. študentska konferenca
Jeseni te že čakajo študijske klopi.

Podatki o prvih prijavah in omejitvah vpisa bodo objavljeni najkasneje do 3. aprila. Glede na izbrano fakulteto in smer bodo nato pred tabo morda še izbirni postopki (različni preizkusni posebnih nadarjenosti in podobno). V mesecu juliju pa boš denimo izvedel tudi rezultate mature.

Dejanski vpis sprejetih na fakultete bo nato potekal poleti, od 23. julija do najkasneje 16. avgusta. Nekaj dni kasneje, 23. avgusta, pa bodo objavljena še mesta za drugi prijavni rok. Ta bo nekoliko krajši – od 21. do 27. avgusta Če boš svojo prijavo oddal takrat, bo dejanski vpis pred teboj med 24. in 30. septembrom. Vsi vpisi po tem datumu pa bodo povsem odvisni od morebitnih še prostih mest.

In še višje šole

Če se vpisuješ na višjo šolo si je potrebno zapomniti naslednje pomembne datume:

  • Višje strokovne šole bodo do 14. junija v prvem prijavnem roku obvestile vse kandidate o roku za opravljanje preizkusa nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti.
  • Višješolska prijavna služba bo do 22. julija kandidate, ki so se za vpis prijavili s prvo prijavo, pisno seznanila z izidom izbirnega postopka.
  • Podatki o prostih mestih za drugi prijavni rok bodo objavljeni do 23. avgusta na tej povezavi. 
  • Do 9. septembra bodo v drugem prijavnem roku obvestili vse kandidate o roku za opravljanje preizkusa, nato pa do 23. septembra vse kandidate, ki so se za vpis prijavili z drugo prijavo, pisno seznanili z izidom izbirnega postopka.
  • Izredni študenti se bodo lahko na prosta mesta vpisovali še do 9. oktobra. 
študijsko leto, subvencionirana študentska prehrana, sšp, študij, študijsko leto, Tutorstvo, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Skupina ŠOUM, Welcome Weeks,
Pozorno sledi datumom za vpis na fakultete.

Kaj pa študentski domovi?

Če bi med študijem rad bival v študentskih domovih, moraš imeti v misli še nekaj dodatnih številk. A zaenkrat še nobene konkretne. Letošnjega razpisa za Študentske domove Univerze v Mariboru na spletu namreč še ni mogoče najti. (Predvidoma) v mesecu juniju boš vse potrebne informacije o tem lahko našel na njihovi spletni strani. Takrat boš lahko našel tudi vlogo za sprejem v dom ali podaljšanje bivanja. Vpis, podobno kot na visokošolske zavode, bo potekal preko portala eVŠ.

Kdaj oddati vloge za štipendije?

Če datumov še nimaš dovolj, smo zate pripravili še kratek pregled, kdaj oddati vloge za naslednje štipendije:

  • Državna štipendija: Študenti vlogo za dodelitev štipendije vložimo septembra, da smo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do štipendije s 1. oktobrom. Vlogo oddaš na pristojnem centru za socialno delo.
  • Zoisova štipendija: Rok za oddajo Zoisovih štipendij za študijsko let 2024/25 (še ni) objavljen. Novice in informacije lahko spremljaš na tej povezavi. 
  • Štipendija za deficitarne poklice: Vlogo za štipendijo lahko oddaš med 1. avgustom do vključno 30. septembra.

Sara VOCOVNIK / Rebeka MIKŠA
Arhiv DOSTOP.si

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button