Novice

Informativni dnevi v Maribor privabili bodoče študente

Petek in sobota sta ta teden v Mariboru rezervirana za informativne dneve. Obiska fakultet so se udeležili dijaki in dijakinje iz celotne Slovenije, fakultete pa so se čim bolj kakovostno trudile predstaviti svoje programe.

Petek in sobota sta ta teden v Maribor privabila ogromno število dijakov in dijakinj, bodočih študentk in študentov. Potekali so namreč informativni dnevi. Nekoliko sramežljivi so se dijaki in dijakinje, bodoči bruci, zbirali pred fakultetami, kjer so jih najprej pričakali tutorji. Na večini fakultet je najprej potekal skupen uradni začetek, nato pa so se razkropili po oddelkih in programih, ki jih posamezna fakulteta ponuja.

Tam so tutorji s pomočjo profesorjev predstavljali programe svojih fakultet in vestno odgovarjali na sleherno vprašanje.

Če so se vprašanja v predavalnici zdela nekoliko preveč zastrašujoča, je večina fakultet za svoje obiskovalce pripravila še pogovor s tutorji ob kavi. Tako se je iz marsikaterega hodnika fakultete slišal sproščen pogovor med ‘prekaljenimi mački’ študija in tistimi, ki se na študijsko pot šele podajajo.

Tudi Dostopovci smo se odpravili na stičišče treh fakultet na Koroški cesti in tam poklepetali z mladimi o njihovih željah za prihodnost ter o tem, zakaj bi si za svoje študijsko mesto želeli izbrati prav naš Maribor.

informativni dnevi, fakultete, 2024, Maribor
Predavalnice so bile polne bodočih študentk in študentov.

Zakaj bi za svoje študijsko mesto izbral prav Maribor?

Ob klepetu z bodočimi bruckami in bruci, ki so precej sramežljivo postopali pred fakultetami, smo povpraševali o željah za nadaljevanje šolanja. Predvsem pa o tem, zakaj si želijo študija prav v Mariboru. 

Večina dijakov je najprej izpostavila udobnost mesta. Predvsem za štajerski, prekmurski in koroški konec Maribor namreč predstavlja relativno bližino doma. Tako se lahko odločijo, ali bodo bivali v študentskem domu, veliko se jih bo na vsakodnevne študijske obveznosti tudi vozilo. Mesto je tudi precej manjše kot na primer prestolnica, zato se je v njem precej lažje znajti in hitreje priti iz enega konca na drugega.

Za nekatere je študij v Mariboru lažje dosegljiv tudi z vidika, da so na nekaterih programih, ki jih ponujajo fakultete, omejitve nižje. Z izbiro študija v našem mestu si torej zagotovijo več možnosti za vpis na želeni program.

Seveda pa je bila želja vseh mladih, preden so vstopili v stavbe svojih fakultet, jasna in enotna: “Pridobiti čim več uporabnih informacij, da bo odločitev po maturi lažja.”

informativni dnevi, 2024, Maribor, fakultete
Fakultete so v petek in soboto odprle svoja vrata.

In zakaj zares izbrati Maribor?

Če še vedno kolebaš, ali je Maribor resnično tisto the one študijsko mesto zate, velja v razmislek vzeti tudi besede Vida Pajerja, sekretarja za študentsko politiko in izobraževanje ŠOUM.

Izpostavlja, da je Univerzitetno mesto Maribor vse, kar si študent lahko želi. Mesto namreč ponuja ogromno obštudijskih aktivnosti. Te so lahko športne narave, lahko pa tudi čisto sproščujoče. Ponuja kulturne dejavnosti za tiste, ki bi si želeli pokukati na to področje. Prav tako pa poudari, da študentje skrbijo tudi za solidarnost in pomoč drug drugemu. S študijem v Univerzitetnem mestu Maribor torej nimaš kaj zgrešiti.

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Žan SENIČAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button