Izobraževanje

S*anje študentov nekoč in danes

ŠOS ob 50. obletnico slovenskih študentskih demonstracij v študentskem naselju Rožna dolina organizira okroglo mizo.

20. novembra 2018 bo v študentskem naselju Rožna dolina v Ljubljani potekal dogodek S*anje študentov. Dogodek predstavlja obeležitev mednarodnega dneva študentov in tudi počastitev 50. obletnice slovenskih študentskih demonstracij. Za ta namen so se v organizaciji dogodka združile organizacije: Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), Radio Študent, Študentski svet stanovalcev, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Zveza študentskih klubov Slovenije in 58 študentskih klubov.

17. novembra študentje praznujejo mednarodni dan in se spominjajo dogodkov iz leta 1939 v Pragi, 1973 v Atenah, 1989 na Češkoslovaškem ter mnogih drugih študentskih prizadevanj za demokratično izobraževanje in demokratično družbo.

Leto 2018 pa predstavlja tudi 50. obletnico slovenskih študentskih demonstracij v študentskem naselju Rožna dolina, ob čemer so takratni študentje vzpostavili dokument stališč o aktualnih družbenih vprašanjih. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so primerjali stališča študentov iz leta 1968 in ugotovili, da je stanje danes zelo podobno – le posodobljeno. Primerjava stališč je dostopna na povezavi.

V spomin na mednarodni dan študentov in v želji izpostaviti aktualno stanje študentske populacije danes ŠOS vabi na dogodek S*ANJE ŠTUDENTOV, ki bo 20. novembra 2018 z začetkom ob 15.00 v študentskem naselju v Rožni dolini.

Dogodek bo povezoval Rasto Pahor, na odru pa se mu bodo kot sogovorci na okrogli mizi S*anje študentov nekoč in danes pridružili:

  • g. Pavel Gantar, nekdanji predsednik Državnega zbora ter novinar Tribune in Radia Študent iz leta 1968,
  • Jaka Trilar, predsednik ŠOS in
  • Sanja Mikac, predsednica Študentskega sveta stanovalcev.

Popoldne bosta popestrili glasbeni skupini Blue Town’s Radio in Apory Museum.

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGŠOS
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button