Izobraževanje

Zadnji dan za prijavo na fakultete

Izteka se rok za prijavo za vpis na fakultete in višje šole

Na slovenskih univerzah in višjih strokovnih šolah se danes zaključuje prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2019/2020.

Prijavo za vpis v študijsko leto 2019/2020 kandidati lahko oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ le še danes, ponedeljek – 18. marec 2019, in sicer s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom. Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval pogoje za vpis, je zapisano na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Kot navajajo, je pomemben vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala, pravijo.

Za bodoče študente je na voljo 18.632 mest za redni in izredni študij, za študente višjih šol pa 11.719.

Danes se zaključuje tudi prvi prijavni rok za vpis v višješolsko izobraževanje. Kandidati se lahko prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe. Izpolnjen prijavni obrazec morajo natisniti s spletne strani in ga poslati s priporočeno pošiljko Višješolski prijavni službi v Celje.

Oddati smejo samo eno prijavo, na katero pa lahko napišejo oziroma se prijavijo v največ tri višje strokovne šole oziroma v tri različne višješolske študijske programe. Vrstni red zapisanih šol in višješolskih študijskih programov je zelo pomemben, saj bodo uvrščeni v prvega, za katerega bodo izpolnili vse vpisne pogoje.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje okoli dve tretjini kandidatov odda prijavo v pisni obliki oziroma z uporabniškim imenom in geslom. Ti kandidati morajo izpolnjeni obrazec najprej poslati elektronko v eVŠ v roku, nato ga natisniti in podpisanega, najbolje priporočeno, poslati v vpisno službo univerze, ki izvaja študijski program, ki so si ga izbrali kot prvo željo.

Prav ti kandidati pa po poročanju Radia Slovenija naredijo največ napak. Izpolnijo le elektronko prijavo in pozabijo poslati pisno različico, ali pa slednjo pošljejo na napačno univerzo ali po izteku roka. Zaradi takšnih napak so vloge brez poziva k odpravi napake (tega prijavna služba izvede le, če kandidat pozabi podpisati papirnato prijavo) zavržene, kandidati pa se ne morejo vpisati v prvem roku, je poročal radio.

 

 STA
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button