IzobraževanjePriložnosti

V Mariboru in na daljavo bo potekala Evropska mladinska konferenca

Najpomembnejši in največji mladinski dogodek predsedovanja Slovenije Svetu EU, Evropska mladinska konferenca, bo potekala virtualno med 26. in 30. septembrom 2021 na temo ‘Prostor in participacija za vse’ (9. Evropski cilj mladih).

Evropska mladinska konferenca bo gostila okoli 200 predstavnikov mladih oblikovalcev politik in strokovnjakov s področja mladine, iz vseh držav Evropske unije. Gostje bodo vidni predstavniki slovenske in evropske javnosti, mladi pa bodo imeli priložnost podati mnenje, kako vidijo prihodnost Evrope po epidemiji Covid-19.

Namen Evropske mladinske konference je namreč vrednotenje celotnega procesa 8. cikla mladinskega dialoga. Hkrati pa končno oblikovanje priporočil mladih EU in državam članicam, katerih osnova bo poročilo raziskovalcev. To bo vključevalo vseevropsko anketo med mladimi ter poročila nacionalnih delovnih skupin mladinskega dialoga.

Prioritetna tematika Predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju mladine so državljanski prostori za mlade. Kot prednostno nalogo izpostavlja Konferenco o prihodnosti Evrope, zato je pomembno, da je glas mladih o prihodnosti participacije slišan. To je tudi zaključna konferenca v okviru 8. cikla Evropskega mladinskega dialoga na temo Mladi za Evropo, Evropa za mlade. Ta v podciljih opredeljuje pomen participacije mladih na vseh ravneh odločanja. Omogoča tudi, da mladi postanejo aktivni državljani v varnih in odprtih prostorih, kjer so jim zagotovljene človekove pravice in svoboda govora ter pridobivanje neformalnih izkušenj za njihovo samostojno življenje.

Razprava o prihodnosti Evrope po Covid-19 in dialog s predsednikom

Evropska mladinska konferenca bo vsebovala tudi panelno razpravo na temo Prihodnosti Evrope z osrednjo tematiko, Prihodnost državljanskih prostorov in participacija po Covid-19 v Evropi, ki bo v ponedeljek, 27. 9. 2021 ob 12.00 in jo lahko spremljate v živo, na povezavi.

V okviru konference bo potekal tudi mladinski dialog Pogovorimo se o Evropi, ki se ga bosta udeležila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Latvije Egils Levits. Na pogovoru se bosta predsednika pogovarjala v živo z mladimi predstavniki iz Slovenije in Evrope o prihodnosti Evrope, kar se navezuje tudi na Konferenco o prihodnosti Evrope.

Delavnice, razprave in posvetovanja na daljavo in v Mariboru

Med 27. in 30. septembrom se bo v Mariboru in na daljavo izvedlo več posvetovanj, delavnic in razprav. Tam bodo mladi skupaj z odločevalci oblikovali priporočila za svojo prihodnost. Hkrati pa za implementacijo devetega evropskega mladinskega cilja, Prostor in participacija za vse, predvsem pa v kakšni družbi si želijo živeti. Poleg tega so v program konference vključene tudi aktivnosti za neformalno druženje in povezovanje. Med drugimi bo organiziran koncert in interaktivno improvizacijsko gledališče.

Slovenija v okviru predsedovanja zaključuje 18-mesečni program tria Nemčije, Portugalske in Slovenije na področju mladine. Na mednarodni ravni je odigrala pomembno vlogo in aktivno spodbudila mladinski dialog, saj se bodo oblikovala končna priporočila za odločevalce.

mlad.si
Arhiv Dostop.si
ikona snemalec Urad RS za mladino

Sorodni članki

Back to top button