Zabava

Prireditev Gradovi kralja Matjaža prek spleta in od vsepovsod

Na splet se, tako kot veliko drugih, seli tudi prireditev Gradovi kralja Matjaža, ki ponavadi konec januarja poteka v občini Črna na Koroškem.

Občina Črna na Koroškem vse graditelje snežnih gradov in drugih skulptur iz snega vabi, da se pridružijo tokratni prireditvi. Ta bo potekala drugače kot prejšnje in trajala bo cel januar.

“29. Gradovi kralja Matjaža bodo potekali po vsej Črni na Koroškem, po vsej Koroški, po vsej Sloveniji in po vsem svetu,” so sporočili iz Črne, kjer bodo v januarju zbirali fotografije ustvarjenih gradov.

Dogajanju se lahko zainteresirani pridružijo tako, da na dvorišču, travniku, parku ali kje drugje zgradijo snežni ali ledeni grad. Prav tako lahko svoj grad izdelajo iz drugih materialov. V poštev pridejo kartonske škatle in druga embalaža, papir, plastika, kocke in podobno. Svoj grad lahko tudi narišejo na papir, platno, karton, steno, les, glino.

“Lahko pa izberete čisto svoj način in izdelate ali upodobite svoj grad tudi drugače, vaše ustvarjalnosti ne bomo omejevali. Pazite le, da boste pri izdelavi varni in boste spoštovali vse predpisane ukrepe,” so sporočili iz občine Črna, ki organizira to sicer največjo zimsko prireditev na Koroškem.

Največ tri fotografije izdelkov naj nato udeleženci v januarju pošljejo na naslov tic@crna.si, kjer bodo fotografije sproti objavljali na družbenem omrežju Facebook. Po koncu januarja bo kralj Matjaž izbral najlepše gradove, najlepšega pa bodo lahko izbirali tudi obiskovalci družbenega omrežja. Obljubljajo tudi nagrade.

Začetki prireditve Gradovi kralja Matjaža segajo v leto 1993. Vse do januarja 2019 je prireditev potekala na ravnici Mitnek v Podpeci. Letos pa so jo zaradi lažje organizacije in boljšega dostopa do vode, ki je potrebna za izdelavo tehničnega snega, preselili v dolino, na Matevžave travnike v Črni na Koroškem.

V vseh letih od začetka prireditve so sodelujoče ekipe iz cele Slovenije, vmes se je našla tudi kakšna iz tujine. Sodelujoče ekipe so skupno zgradile več kot 1300 snežnih gradov in drugih skulptur.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button