Trendi

Koronavirus spreminja navade rokovanja in pozdravov po svetu

Ljudje po vsem svetu so zaradi novega koronovirusa začeli spreminjati navade pri pozdravljanju, na delu, doma in pri verskih obredih, da bi zajezili okužbe. Rokovanje, objeme in poljube ob srečanju sta tako zamenjala pogled v oči in gesta z roko.

Na Kitajskem rdeči reklamni panoji v prestolnici Peking opozarjajo ljudi, naj se ne rokujejo, ampak raje v pozdrav sklenejo svoje roke. Oblasti tudi spodbujajo ljudi, naj uporabljajo tradicionalno gesto gong shou – pest ene roke, ki se opira na dlan druge roke.

Dotik s komolci, pogled v oči, dotik s stopali ali pa morda le dvig roke v pozdrav so alternative rokovanju, ki jih predlagajo vlade in strokovnjaki po svetu.

Tradicionalni pozdrav namaste s sklenjenimi rokami namesto rokovanja priporočajo tudi v Indiji.

Mediji v Franciji so polni nasvetov, kako nadomestiti poljub na obe lici, tradicionalen pozdrav Francozov ob srečanju, ter rokovanje na delovnem mestu. Strokovnjak za bonton Philippe Lichtfus priporoča pogled v oči.

Brazilsko ministrstvo za zdravje je državljanom svetovalo, naj si ne delijo kovinskih slamic. Slamice uporabljajo za pitje južnoameriškega kofeinskega napitka mate, znanega tudi kot chimarrao. Odsvetovalo je tudi poljub kot obliko pozdrava.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je v ponedeljek zbudil pozornost javnosti, ker se zaradi novega koronavirusa ni želel rokovati s kanclerko Angelo Merkel. Ta se je odzvala z nasmehom in dvignila roko v pozdrav.

Navade se spreminjajo tudi pri verskih obredih

V Španiji razmišljajo, da bi zaradi epidemije prepovedali tradicionalno poljubljanje kipcev Božje matere Marije in svetnikov, ki je priljubljeno predvsem v tednu pred veliko nočjo.

Že prejšnji teden je priporočila za vernike objavila tudi Slovenska škofovska konferenca. Duhovnikom med drugim svetujejo, naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev, verniki pa naj se ob vstopu v cerkev le spoštljivo pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo. Voditeljem bogoslužja svetujejo, naj pri pozdravu miru opustijo stisk roke, vernikom pa, da obhajilo prejemajo samo na roko.

V Romuniji začetek pomladi obeležijo s festivalom martisor, med katerim večinoma moški ženskam podarjajo cvetje in talismane. Vlada ljudi poziva, naj se ob tem ne poljubljajo.

Raje dotik s stopali?

Ponekod, med drugim v Iranu in Libanonu, krožijo videoposnetki, na katerih se ljudje namesto običajnega rokovanja dotaknejo s stopali.

Nekatere izobraževalne ustanove na Novi Zelandiji so začasno opustile tradicionalni maorski pozdrav hongi, pri katerem človeka stakneta nosova. Ponekod so namesto tega kot obliko pozdrava uvedli tradicionalno maorsko pesem waiata.

V Avstraliji je minister za zdravje zvezne dežele Novi Južni Wales pozval ljudi, naj bodo previdni pri poljubljanju, namesto rokovanja pa je predlagal trepljaj po hrbtu.

Tudi britanska virologinja Lindsay Broadbent namesto stiska roke ljudem priporoča, naj se raje dotaknejo s komolci ali si pokimajo.

Združeni arabski emirati in Katar ljudem svetujejo, naj opustijo tradicionalno pozdravljanje z nosovi. V Združenih arabskih emiratih odsvetujejo tudi poljubljanje in rokovanje in predlagajo ljudem, naj si v pozdrav raje pomahajo.

V ZDA je košarkarska liga NBA svojim zvezdnikom izdala vrsto priporočil. Med drugim naj svojih oboževalcev ne bi več pozdravljali s petkami, ampak s stisnjeno pestjo, ter naj ne bi več dajali avtogramov s tujimi svinčniki, na žoge ali na majice.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button