TrendiŽivljenjski slog

Obutev, ki ni primerna za vožnjo avtomobila

Med vožnjo obstaja kar nekaj stvari, ki jih ne bi smeli delati. Nenehno opozarjamo na spornost prehranjevanja med vožnjo, poslušanje glasbe preko slušalk in uporabo zbirke ličil. Velikokrat pa pozabimo na to, kako pomembno vlogo pri vožnji igrajo naše noge.

Laura Adams, analitičarka varnosti in izobraževanja pri Driver’sEd.com pravi, da je med vožnjo uporaba pravilnih čevljev pogosto spregledana. Če je naša obutev primerna vožnji, lahko s tem drastično zmanjšamo možnosti, da postanemo udeleženec prometne nesreče. V ta namen pa moramo vedeti, kaj sploh so vožnji primerni čevlji. Poglejmo, katerih se moraš izogibati.

Sandali oz. natikači

Natikači so na šoferskem sedežu nevarni iz več razlogov. Najbolj zaskrbljujoče je, da se lahko v kateremkoli trenutku sezujejo. Podplat se lahko zagozdi pod pedalom ali med vožnjo kar spolzi iz noge. To je nevarno predvsem, če moramo hitro reagirati in z nadpovprečno hitrostjo pritisniti na plin ali zavore. Natikači so slabi tudi zato, ker gležnju ne nudijo podpore. Za vožnjo so neprimerne tudi ostale vrste odprtih sandalov, saj se lahko sprednji del podplata kadarkoli zagozdi pod pedal.

Hišni copati

Če se te ponoči loti lakota ali se odpravljaš po prijatelja, ki potrebuje osebni taksi, dvakrat premisli, preden hišo zapustiš kar v copatih. Ti so med vožnjo enako nevarni kot natikači. Tudi copati lahko v kateremkoli trenutku spolzijo iz noge in povzročijo neželeno in potencialno zelo nevarno situacijo.

Čevlji s polno peto ali platformo

Če imaš obut čevelj s tankim podplatom, je tvoja noga bližja pedalu. Tako imaš boljši občutek s kolikšno silo moraš nanj pritisniti. Po drugi strani v čevljih s polno peto ali visoko platformo oz. debelim podplatom tega občutka nimaš. Tako lahko zgrešiš pedal, pritisneš dva naenkrat ali pa uporabiš trenutni situaciji neprimerno silo. Med vožnjo lahko že najmanjša napaka pomeni izid s katastrofalnimi posledicami.

visoke pete, vožnja, avtomobil, varnost, sandali, natikači, hišni copati
Dvojni “ne” varne vožnje – visoke in polne pete.

Visoke pete

Glede na preglavice, ki jih visoke pete povzročajo že med običajno hojo, ne preseneča, da niso idealna izbira za obutev med vožnjo. Adamsova pravi, da mora za obvladovanje pedal tvoja peta počivati na tleh avtomobila. Če imaš obute visoke pete, se večina tvojega stopala ne dotika tal. Poleg tega so visoke pete neprimerne tudi zato, ker je pozicija noge drugačna kot v nizkih čevljih, ki jih običajno nosiš med vožnjo.

Novi čevlji

Ena izmed manj očitnih slabih izbir. Da se izogneš neprijetnim presenečenjem na cesti, moraš poznati občutek, ki ga ima tvoja noga v določenem čevlju. Šele, ko nove čevlje primerno razhodiš, jim zaupaj dovolj, da jih obuješ za volan. Poleg tega ne smemo pozabiti na to, da imajo nekateri novi čevlji podplate, ki drsijo.

Bos

Verjetno že veš, da tudi vožnja brez čevljev ni povsem varna izbira. Ko si navajen voziti obut, je lahko bosa vožnja nenavadna. Ko si bos, moraš na pedal pritisniti z večjo silo, kar lahko vpliva na tvoj zaviralni čas. Poleg tega pa obstaja nevarnost, da je na pedalu kakšen predmet (kamenček, košček stekla …), kar lahko ob močnem pritisku povzroči bolečino. To lahko pomeni, da zavoro predčasno spustimo, ker se človeško telo tako avtomatsko izogiba bolečini.

Kaj je torej sploh varno obuti?

Ko izbiraš optimalno obutev, bodi pozoren na to, da se tvoja noga prilega čevlju in ji ta nudi varno oporo. Za najboljši občutek mora biti peta trdno na tleh. Poleg dobre opore gležnju je najbolj pomemben relativno tanek podplat. Dobra izbira so udobne superge, športni copati in mokasini.

visoke pete, vožnja, avtomobil, varnost, sandali, natikači, hišni copati
Udobni in varni – superge z nizkim podplatom gležnjem nudijo oporo, nam pa dober občutek za uporabo pedal.

Najbolje je, če par primernih čevljev ves čas hraniš v avtu. Tako jih lahko obuješ tudi, ko imaš tisti dan obutega kaj drugega. Ne pozabi na zgornje nasvete in veliko varnih kilometrov! Premisli o možnostih poletnih izletov, na katere se lahko odpraviš z avtom.

 

DOSTOP.si / SV
Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button