Tehnologija

Navdihujoče digitalne veščine

Pričenja se Evropski teden programiranja

V soboto, 6. oktobra, se bo začel 6. Evropski teden programiranja, ki letos poteka pod geslom Navdihujoče digitalne veščine. V okviru projekta se bodo po številnih evropskih krajih zvrstili dogodki na temo programiranja in digitalne pismenosti.

Evropski teden programiranja oziroma Code Week je projekt, ki se posveča ozaveščanju o pomenu programiranja in digitalne pismenosti v približno 50 državah.

Poleg Ljubljane bodo delavnice v okviru tedna programiranja potekale tudi v Mariboru, Kranju, Novem mestu in Krškem. Organizirali jih bodo partnerji mreže FabLab in podporniki projekta Code Week.

Udeleženci sobotnih bodo osvajali računalniško mišljenje, se učili programiranja in drugih veščin, ki gradijo pismenost 21. stoletja.

Odprtje slovenskega tedna programiranja bodo obeležili z dogodkom Everyone can code and be creative v Ljubljani.

 

Nekaj dogodkov v okviru slovenskega tedna programiranja

V okviru letošnjega tedna programiranja se bodo do 21. oktobra zvrstili številni zanimivi dogodki in delavnice. Poleg številnih delavnic programiranja, bodo udeleženci lahko izvedeli tudi, kaj imajo računalniki s kemijskimi poskusi, se poučili o zgodovini računalništva ali pa se naučili izdelati števec prometa.

Na delavnicah bodo lahko izdelali tudi radar za merjenje hitrosti vozil ali pa z računalniškim programom ustvarjali različne predmete ter jih oživili s 3D tiskalnikom. Spoznavali bodo tudi tehnologijo blockchain in internet stvari, odkrivali resnico na spletu ter se urili v digitalni medijski pismenosti, s pomočjo LEGO robotov robotov pa se bodo lahko poučili o delovanju robotov in senzorjev.

 

Gajin svet programiranja

Novost letošnjega tedna programiranja je projekt Gajin svet programiranja, v okviru katerega se bo zvrstilo okrog 50 delavnic za osnovnošolce, ki jih izvajajo po ogledu mladinske romantične komedije Gajin svet.

Na delavnicah, ki sledijo šolskim projekcijam filma, učenci spoznajo računalniške trike iz filma in se učijo odgovorne uporabe interneta.

Seznam vseh dogodkov v okviru slovenskega Tedna programiranja je na voljo na spletni strani CodeWeek.eu.

 

O projektu evropski teden programiranja

Evropski teden programiranja (Europe Code Week) je pobuda za širjenje znanja programiranja in drugih sorodnih veščin, ključnih za dvig digitalne pismenosti mladih. Nastal je na pobudo mladih svetovalcev za razvoj evropske Digitalne agende, ki so skupaj z Evropsko komisijo prepoznali pomanjkanje digitalnih veščin med evropskimi otroci in mladimi.

Da bi pri mladih vzbudili zanimanje za programiranje in ustvarjanje digitalnih projektov, so pričeli organizirati delavnice digitalnih veščin za šolarje, dijake in študente. Od leta 2013 je na 50.000 tečajih programiranja po različnih evropskih državah sodelovalo več kot 2,5 milijona udeležencev.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button