Kultura

Teden biserov ruskega filma

V Mariboru na ogled pester izbor ruskih filmov

Koordinacijski odbor ruskih rojakov, ki živijo v Sloveniji, vabi na “Teden biserov ruskega filma”, ki bo potekal v času od 6. do 15. maja 2019 na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in II. gimnaziji v Mariboru.

Filme bodo predvajali na Filozofski fakulteti UM in na II. gimnaziji.

V okviru Tedna biserov ruskega filma si bomo lahko ogledali naslednje filme:

Letijo žerjavi

Film je posnet po literarni podlagi, dramski igri avtorja Viktorja Rozova. Film je bil leta 1958 nagrajenec mednarodnega filmskega festivala v Cannesu. Film z neverjetno čustveno močjo pripoveduje o ljudeh, katerih usodo je neusmiljeno napadla vojna. V središču filmske zgodbe je tragična zgodba dveh zaljubljenih ljudi, ki ju je vojna ločila za vedno …

Nagrajenec mednarodnega filmskega festivala v Cannesu-Film z neverjetno čustveno močjo pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki jih je vojna ločila za vedno.

Balada o vojaku

Velika domovinska vojna. Mladi vojak Aljoša Skvorcov izvede podvig – uniči dva sovražna tanka. Poveljstvo ga želi odlikovati, vendar Aljoša namesto medalje zaprosi za nekaj dni dopusta, da bi lahko obiskal mater. Aleksej dobi samo dva dni dopusta, kupi za mamo darilo in se poda na pot … Pot domov je dolga in težka.

Film o epski pripovedi vojnih morij, porazov in zmag.

Usoda človeka

Film pripoveduje o ruskem vojaku, ki ga je vojna izpostavila grozljivim mukam, mu odvzela dom in družino ter ga vrgla v koncentracijsko taborišče. Toda usoda ni prekinila njegovega duha – preživel je ter obranil svojo pravico biti človek.

Film o razmerah v koncentracijskem taborišču in upanju na preživetje.

Gagarin – prvi v vesolju

Film je posvečen prvim korakom človeštva na poti raziskovanja vesolja in neposredno usodi prvega kozmonavta Yu A. Gagarina. Glavno sporočilo je bil boj za pravico biti prvi: tekmovanje v prvem krogu kozmonavtov; tehnološko konkurenco pri proizvodnji raket; nasprotovanje velesil – ZSSR in ZDA.

Film je posvečen prvim korakom človeštva na poti raziskovanja vesolja.

Čas prvih

Film 60-ih kje se odvija Vrhunec hladne vojne. Dve velesili, ZSSR in Združene države Amerike se borita za prevlado v vesolju. Medtem ko ZSSR v tej bitki vodi, naslednji korak je poslati človeka v vesolje, se dva tedna pred izstrelitvijo zgodi eksplozija na testnim vesoljskim plovilom. Časa za ugotavljanja vzroka za eksplozijo ni. Izkušena vojaška pilota Pavel Belyaev in Alexey Leonov, sta osebi, ki sta pripravljena stopiti v neznano. Toda nihče si ni mogel predstavljati vsega, s čim se bosta, morala soočiti na poletu. V tej misiji je vse, kar je mogoče, šlo narobe.

Film ponazarja vrhunce hladne vojne, borbo za prevlado v vesolju.

Legenda številka 17

2. september 1972. Montreal. Hokejska reprezentanca ZSSR je premagala kanadske profesionalce NHL v otvoritvenem dvoboju mejne serije ZSSR-Kanada z 7:3. To ni bila samo igra, ampak tudi bitka za svojo državo, ki je spremenila svetovni pogled na hokej.

Zdaj ga je ves svet poznal preprosto s številko 17. Valery Kharlamov, ki je v tej tekmi dosegel 2 gola, je takoj vzel vrh slave. Njegove sanje so se uresničile – vztrajnost, atletska nadarjenost in ostre lekcije velikega trenerja Anatolija Tarasova, so izstelile “številko 17”, v legendo svetovnega hokeja.

Športni film o legendi svetovnega hokeja Valeryju Kharlamovu in dramatičnem srečanju s reprezentanco Kanade.

Gibanje navzgor

Obstajajo zmage, ki spreminjajo potek zgodovine. Zmaga zmage, zmaga države, zmaga celotnega sveta. Legendarne »tri sekunde« je postala tako zmagoslavna – zmagala je nacionalna košarkaška reprezentanca ZSSR na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972. Prvič po 36 letih je bila »nepremagljiva« ameriška ekipa poražena. Nihče ni mogel niti pomisliti, da je mogoče na olimpijskih igrah premagati veličastne nezmotljive Američane! Nihče, razen sovjetskih košarkarjev, kjer so igrali (Rusi, Gruzijci, Ukrajinci, Kazahstanci, Belorusi in Litvanci).

Obstajajo zmage, ki spreminjajo tok zgodovine.Film o košarki in OI v Munchnu leta 1972.

RAZPORED FILMOV

6. maj

MRC Maribor – Melje

17.00 – otvoritev in ogled filma: LETIJO ŽERJAVI

 

7. maj

Filozofska fakulteta – predavalnica 0.1/FF

17.00 – BALADA O VOJAKU

 

8. maj

II.gimnazija – amfiteater

17.00 –  USODA ČLOVEKA

 

 

9. maj

II.gimnazija – amfiteater

15.00 – PRVI V VESOLJU

 

13. maj

Filozofska fakulteta – predavalnica 0.1/FF

17.00 – ČAS PRVIH

 

15. maj

Filozofska fakulteta – amfiteater

 

14.30 – LEGENDA ŠTEVILKA 17

 

17.00  – GIBANJE NAVZGOR

 

 

Ogled filmov je namenjen širši javnosti in je brezplačen.

 

Teden biserov ruskega filma
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button