ZdravjeZnanost

Kontracepcija za moške? Vsak dan korak bližje k pomembnemu napredku

Univerza v Washingtonu skupaj s 15 laboratoriji po svetu razvija kontracepcijo, ki je narejena izključno za moške.

Več desetletij je bila kontracepcija pretežno usmerjena v žensko populacijo, a se znanost premika naprej. V luči odločitve ameriškega Vrhovnega sodišča, da splav ni več ustavna pravica, se na Univerzi v Washingtonu iz Seattla razvija kontracepcijski gel za moške. Laboratorijev, ki razvijajo moško kontracepcijo, naj bi bilo na svetu skupaj 15.

Zakonski krči

Caitlin in Seth Kinast sta eden izmed parov, ki se je odločil, da bo sodeloval v raziskavi in preizkusil to novo vrsto kontracepcije. Caitlin je imela že dolga leta težave z vsemi možnimi vrstami kontracepcije, kondomi pa so iritirali njeno kožo. Medtem pa je imel Seth pomisleke, da vazektomija ne bi bila ireverzibilna.

Kontracepcija za moške bi lahko na pomoč priskočila številnim parom, kjer ženska iz takšnih ali drugačnih razlogov sama ne more nositi bremena preprečevanja nosečnosti.

Reddit na pomoč

Nato je Seth nekega dne na Redditu zasledil, da izvajajo klinične raziskave za nekaj, kar se imenuje NES/T. Šlo naj bi za eksperimentalno obliko moške kontracepcije. Ta naj bi bila nekakšen super gel, ki se ga namaže na ramena in zatira proizvajanje spermijev. Ob njegovi uporabi ni potrebno uporabljati ne kondomov, ne dodatnih kontracepcijskih tablet, zadostuje samo gel. Raziskava je se je začela leta 2018, njen predviden zaključek pa naj bi bil leta 2023.

Seth sprva ni verjel, da obstaja kaj takega, o čemer je bral na Redditu, a se je kmalu izkazalo, da je raziskava legitimna.

Kako poteka raziskava?

Raziskava naj bi potekala nekako takole: subjekti raziskave (moški med 18 in 50 leti starosti, ki so v monogamnih razmerjih z ženskami med 18 in 34 leti starosti), si vsako jutro po tuširanju nanesejo majhno količino gela NES/T na vsako ramo. Par nato privoli v spolni odnos brez druge kontracepcije vsaj enkrat na mesec za naslednje leto. Raziskovalci medtem opravljajo redne analize spermijev in krvi, ki jim omogočajo spremljanje učinka gela NES/T.

Kontracepcija za moške bi tako razbremenila ženske, katerih kontracepcija je trenutno še vedno hormonsko močnejša.

Kontracepcija in stranski učinki

Raziskave so pokazale, da z dodatno dozo testosterona spolna moč ni okrnjena, spolna sla pa naj bi se celo povečala. Prav tako naj bi se povečala tudi vzdržljivost. Edina slaba stvar, ki jo je Seth lahko opisal, je bilo dejstvo, da gel potrebuje štiri ure, da ga koža popolnoma absorbira. V tem času se ne sme dotikati ničesar. Eden izmed stranskih učinkov naj bi bile tudi manjše hormonske spremembe. Te naj bi naredile moške bolj čustvene v trenutkih, ko sicer ne bi bili. Ja, to je res to, kar zadeva stranskih učinkov.

Gel NES/T do sedaj nima potrjenih večjih stranskih učinkov, kar pa je več, kot lahko rečemo za večino kontracepcije za ženske.

Čeprav bi Food and Drug Administration (FDA) Združenih držav Amerike gel morala še potrditi, kar bi lahko skupaj s celotnim procesom trajalo še kakšnih deset let, se gel NES/T zdi korak v pravo smer v razvoju kontracepcije. V treh letih testiranja namreč še noben par, ki je uporabljal gel, ni zanosil.

DOSTOP.si/ MB
Unsplash 

Sorodni članki

Back to top button