Okolje

V Ljubljani protesti mladih zaradi požarov v Amazoniji

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost danes, ponedeljek – 26. avgust, pred brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani pripravlja protestni shod, s katerim želijo opozoriti na hude posledice obsežnih požarov v amazonskem pragozdu. Protest se bo pričel ob 16:00.

Kot so opozorili mladi okoljevarstveniki, bodo posledice požarov velikanske. “Nepovratno bo uničena ena osrednjih zakladnic biodiverzitete, pomemben ponor toplogrednih plinov in dom enega milijona pripadnikov staroselskih plemen,” so zapisali.

Protest v Ljubljani se prične ob 16:00.

Uničenje gozdov po njihovih besedah ni le okoljska kriza, “pač pa v prvi vrsti kriza ljudem in okolju sovražne politike, ki ji do živega ne pridejo niti satelitski posnetki iz vesolja in ki se na množično uničenje odziva z absurdnimi zatekanji v zarotniške umotvorbe”.

Zublje v Amazoniji poganja mrzlica po dobičku, neozirajoč se na posledice za okolje in ljudi, so poudarili. “Zanjo pa je soodgovorna tudi evropska in slovenska politika. Slednja trenutno o opustošenju molči,” so opozorili.

Medije pozivajo, da “po svoji dolžnosti o tej tragediji poročajo in razkrivajo njene povzročitelje”. Pozvali so tudi k solidarnosti z najbolj prizadetimi, še posebej s staroselskimi skupinami.

Mladi za podnebno pravičnost organizirajo protest v Ljubljani.

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo več kot 75.000 gozdnih požarov, kar je največ po letu 2013 oz. skoraj 85 odstotkov več kot lani. Več kot polovica jih je zagorelo v amazonskem pragozdu. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je tuje vmešavanje v zadevo zavrnil.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button